Mint a mustármag

2021.01.25. 07:00

Idén csak egy alkalmat tartottak az ökumenikus imahéten

Isten törődik az övéivel, neki a kicsi kiemelten fontos, mondta Szemerei János evangélikus püspök az ökumenikus imahét alkalmán vasárnap a Margit templomban.

Balla Emőke

20210124 Veszprém ökumenikus istentisztelet az Árpád-házi Szent Margit plébániatemplomban Szemerei János evangélikus püspök, Udvardy György érsek, Tornavölgyi Krisztián plébános Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az idei ökumenikus imahét/imanyolcad január 17-tól 24-ig tart. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnökségének javaslata alapján az imahét a tagegyházak aktuális járványügyi intézkedéseinek betartása mellett lehetett megszervezni. Veszprémben a pandémia miatt nem tartották meg a héten a korábbi években gyakorlattá vált ökumenikus istentiszteleteket, egymás templomainak, közösségeinek meglátogatását, a közös imaalkalmakat. Egyetlen közös ökumenikus istentiszteletet szerveztek az imanyolcad zárónapján, vasárnap a város legnagyobb befogadóképességű templomában, az Árpád-házi Szent Margit templomban, ahol a személyek közti védőtávolságokat leginkább meg lehet tartani.

Az istentiszteletet a város legnagyobb befogadóképességű templomában, az Árpád-házi Szent Margit templomban tartották Fotó: Penovác Károly/Napló

A híveket Tornavölgyi Krisztián plébános köszöntötte, majd az ökumenikus istentiszteletet vezető Udvardy György érsek szólt arról, hogy ma megtapasztalhatjuk, mit jelent az egység hiányában élni, sokszor tanácstalanul állunk társadalmi jelenségek előtt. Óhajtjuk az együtt gondolkodást, együtt cselekvést, vágyakozunk a Lélek gyümölcseire. Remény és bizalom van bennünk, imádkozunk az egységért.

Szemerei János evangélikus püspök az Árpád-házi Szent Margit plébániatemplomban Fotó: Penovác Károly/Napló

Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke úgy fogalmazott, a nehéz időkben az embereknek még nagyobb szükségük van az imádságra. Az imanyolcad záró napjára kijelölt ige, Mk 4,30-32 alapján arról beszélt, hogy Isten országa olyan, mint a mustármag. Isten országa közel van, mégis nagyon kicsi, alig látható, mint a mustármag, mégis növekszik. Isten minden nagy dolgot a kicsiből, parányiból alkotott meg. A pici mustármag, miután elvetik, megnő és nagyobb lesz minden veteménynél, ez Isten teremtésének a csodája. Vegyük ezt észre, fedezzük fel ezt a csodát, mondta a püspök.

Szemerei János evangélikus püspök a mustármag példázatáról beszélt a veszprémi ökumenikus istentiszteleten Fotó: Penovác Károly/Napló

A Krisztus-hívők egységéért szervezett idei ökumenikus imahét anyagát a svájci Grandchamp-i Szerzetesi Közösség készítette. A választott téma („Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek”) Jn 15,1-17-en alapul, és kifejezi a Grandchamp-i Szerzetesi Közösség elhivatottságát az imádságra, megbékélésre, az egyház és az emberiség családjának egységére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában