Négynapos lehetőség

2021.01.12. 07:00

Rugalmas keretek között tartották a szilveszteri futást Ajkán

A régóta hagyományos és egyre népszerűbb vidám szilveszteri futás ötletgazdája Káldi János volt, aki sokadmagával együtt első ízben 1999 decemberében szervezte meg a sporteseményt. Akkor 2000 métert kellett teljesíteniük a nevezőknek. A legutóbbi futás nem maradt ugyan el a járvány miatt, de négy napon át és több helyszínen szervezték. Ezúttal 2021 métert kellett teljesíteni.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Györkös József

Amint azt Ládi János szervezőtől megtudtuk, az év utolsó négy napján futottak a nevezők, ráadásul nemcsak a városközpontból indulva, hanem az egyes városrészekben is.

– A járvány miatt nem tudjuk pontosan, hogy mennyien futottak, de becslésem szerint több százan is lehettek. Az egyes városrészekben sportolók sokan összefogtak és lefutották a távot, de hivatalos adataink nincsenek arról, hogy hol mennyien voltak. A hagyományok szerint most is készült póló az eseményre, közel száz darabot osztottunk ki a futók között. Örülök, hogy ilyen jól sikerült a szilveszteri futás, akkor is, ha a járvány miatt szem előtt kellett tartani, hogy egyszerre lehetőleg ne legyünk sokan egy helyen. Legtöbben így is 31-én futottak – mondta Ládi János.

A legutóbbi szilveszteri futás más volt, mint a korábbiak. Négy napon át tartott, és az egyes városrészekben is teljesítették a távot az ott élők, hogy az Agórán minél kevesebben legyenek egyszerre Fotó: Györkös József

Az esemény hamar bebizonyította, hogy remek közösségi program is lehet a kocogás, futás. Pláne, hogy a cél nem a versengés, hanem hogy egy olyan szabadidős sporteseményt nyújtson a résztvevőknek, ahol családok, gyerekek és szépkorúak, kutyások és baráti társaságok jönnek össze. Hogy mindenki jól érezze magát és szabadon fusson, így búcsúztatva az óévet. Itt nem számít, hogy ki mennyi idő alatt teljesíti a távot, sőt, az sem, hogy miként. Futva, sétálva, babakocsit tolva, kutyát vezetve. Csakis a szórakozás, a közösségi együttlét a lényeg, amelyet sokan tréfás jelmezekkel spékelnek meg.

A futás aktualitását pedig az idő haladása mellett az évről évre egy-egy méterrel növekvő táv adja, amelyet – ahogy telnek az évek – mind többen szeretnének legyőzni. 2019 decemberében már közel ezren futottak az Agóráról induló és oda is érkező körön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában