körkép

2021.01.15. 14:00

Sarkvidéki hideg érkezik hétvégére – Mínusz nyolc-tíz Celsius-fok lehet

Az idei tél leghidegebb napjai jönnek péntektől Magyarországon egy sarkvidéki eredetű áramlat miatt.

Marton Attila

A viharos szélben ajánlott tetőtől talpig beöltözni

Forrás: Shutterstock

A legalacsonyabb hőmérséklet várhatóan vasárnap hajnalban lesz, akkor (a mostani számítások szerint) mínusz nyolc–tíz Celsius-fok körüli hőmérsékletet mérhetünk Veszprém megyében – nyilatkozta a Napló megkeresésére Cseh Zoltán, a vmeteo.hu szerkesztője.

A szakember az előrejelzéssel kapcsolatban hozzátette, csütörtökön hidegfront érkezett, amely mögött sarkvidéki eredetű hideg áramlik be a Kárpát-medencébe.A hideg erős északnyugati széllel, valamint hózáporral jön, a szelet időnként viharos lökések kísérhetik. Hétvégén még napközben sem emelkedik 0 Celsius-fok fölé a hőmérséklet, ráadásul az élénk, erős szél tovább rontja majd a hőérzetet.

Vasárnap egy anticiklon kevesebb felhőt, nyugodtabb időjárást eredményez, és várhatóan ekkor lesz a leghidegebb. A legfagyosabb idő a derült, szélvédett, hóval borított bakonyi tájakon várható, itt mínusz tíz Celsius-foknál is hidegebb lehet hajnalban – fejtegette Cseh Zoltán.

A viharos szélben ajánlott tetőtől talpig beöltözni Fotó: Shutterstock

A szerkesztő megjegyezte, a Balaton vizét a viharos szél átkeveri, és várhatóan ­nulla Celsius-fok körülire hűti, ugyanakkor a jég nem vastagszik meg annyira, hogy rá lehessen menni.

– Hétfőn hajnalban még erős fagy várható, majd keddtől gyors enyhülés jön: a nappali csúcshőmérsékletek a jövő hét közepén már plusz öt-nyolc Celsius-fok körül alakulhatnak – tekintett előre Cseh Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában