Fogvatartottak hangoskönyve

2021.01.12. 11:00

Új fejezet nyílt a Mária Rádió börtönmissziójában

Mérföldkőhöz érkezett a Mária Rádió két éve tartó börtönmissziója, ugyanis a keresztény műsorok passzív hallgatásán túl a rabok kezdik aktivizálni magukat a műsorkészítés terén is.

Laskovics Márió

Forrás: pixabay.com

A Mária Rádió küldetésének tekinti a nehéz helyzetben lévők segítését, ezért együttműködést kezdeményezett a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekkel. Börtönparancsnokokkal egyeztetve műsorsorozataiból ajánlott válogatást a fogvatartottak számára. A főként életvezetési és lelkiségi adások már több mint húsz börtön belső zárt láncú rádióhálózatán hangoznak el. A rádió missziós célja, hogy műsoraival hozzájáruljon a fogvatartottak társadalomba történő sikeres visszaillesztéséhez, valamint felkeltse érdeklődésüket a mélyebb emberi és spirituális értékek iránt.

A missziós folyamat legújabb állomásaként a Balassagyarmati Fegyház és Börtön fogvatartottai hangoskönyvet készítenek a rádió, illetve a börtönlelkész segítségével egy hitre jutott bandavezér önéletírásából. Az eredetileg francia nyelven készült mű magyar változata a Szent István Társulat gondozásában jelent meg Erősebb a gyűlöletnél címmel.

A hangoskönyv folytatásos részekben hangzik el a Mária Rádió műsorán január 6-tól szerdánként 10:45-től. Emellett a börtönök belső zárt láncú rádióhálózatára is felkerül a hatvanrészes sorozat.

– Ez az ajándékba kapott könyv évekig ott porosodott a polcomon, míg egyszer a kezembe került. Nem tudtam letenni, két napon belül elolvastam. Eszembe jutott, milyen jó motiváció lehetne a börtönben sínylődőknek arra nézve, hogy a poklok legmélyéről is van lehetőség a felállásra, s újrakezdeni – idézte fel Osvay Péter regionális koordinátor, akitől az ötlet ered.

– A megrázó történet szerint a szülei által elhagyott Tim Guénard már kisgyermekként megtapasztalja a legmélyebb brutalitást és megaláztatást, a javítóintézet embertelenségét és kegyetlenségét. Mire eléri az ifjúkort, lényét erőszak és gyűlölet uralja. Ám szíve legmélyén a városi utcák bandavezéreként is érzi, hogy az élet több ennél. A szeretet utáni vágya időről időre véletlenszerű találkozásokhoz vezeti, melyek során fokozatosan megtalálja az elveszített emberséget, boldogságot. Végül egész életét felforgatja a váratlan találkozás a Szeretettel: Jézus Krisztussal, aki erősebb a gyűlöletnél, s aki irgalmasan magához öleli őt. Köszönjük, hogy a kiadó hozzájárult a hangfelvételek elkészítéséhez – jegyezte meg Osvay Péter regionális koordinátor.

Mint mondta, a balassagyarmati börtönvezetés annyira progresszív, hogy mindenféle innovációban benne vannak.

2019-ben például a rabok Szent Adorjánról, a börtönőrök védőszentjéről zenés színdarabot adtak elő hozzátartozóiknak a József Attila Színházban.

– Közel negyven börtön van hazánkban, jó eredmény, hogy több mint a felében a fogvatartottak lelki épülésére rendszeresen megszólalnak tanúságtételek, házastársi kapcsolatépítésről, alkohol- és kábítószer-függőségből való szabadulásról szóló műsoraink. A kétéves folyamat eredményeként már nem csupán passzív hallgatók, hanem egyre aktívabbak a fogvatartottak – zárta gondolatait Osvay Péter regionális koordinátor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában