Jól halad az előkészítés

2021.01.29. 11:30

Újra napirenden van a 8-as főút négysávosítása Ajka felé

Lezárult az egyeztetés a 8-as számú főút Herend és Devecser közötti szakaszának négysávosításával kapcsolatban Tóth Péter közlekedésért felelős helyettes államtitkárral az Innovációs és Technológiai Minisztériumban – tájékoztatta lapunkat Fenyvesi Zoltán, a térség országgyűlési képviselője.

Rednágel Zsuzsanna

Tóth Péter közlekedésért felelős helyettes államtitkár és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő egyeztet a 8-as számú főút fejlesztéséről Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

– Tájékoztatást kaptam arról, hogy a 2020. december végén született kormánydöntés alapján a kiemelt társadalmi igényeken alapuló közútfejlesztések között a 8-as számú főút Herend–Devecser szakasza is szerepel – mondta Fenyvesi Zoltán.

Az országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy 2021-ben folytatódhat a Herend és Devecser közötti útszakasz négysávosításának előkészítése, tervezése.

Fenyvesi Zoltán tájékoztatása szerint megvan a forrás az előkészítés költségeire. Ha rendelkezésre áll a kivitelezéshez szükséges összeg, akkor 2023-ban vagy 2024-ben megkezdődhet a kivitelezés. – A következő időszak feladata az lesz, hogy a térség lakosságának közlekedésbiztonsága érdekében kormánypárti képviselőtársaimmal közösen előteremtsük az építési feladatok elvégzéséhez szükséges forrást – közölte Fenyvesi Zoltán, aki köszönetét fejezte ki a kormánynak, hogy a jelenlegi parlamenti ciklus sorozatos egyeztetései után újra napirendre került ez az ügy, mely különösen fontos az Ajkán és környékén élők számára.

Tóth Péter közlekedésért felelős helyettes államtitkár és Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő egyeztet a 8-as számú főút fejlesztéséről Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A 8-as számú főút fejlesztéséről megkérdeztük Ékes József volt országgyűlési képviselőt is. Mint mondta, már 1998-ban elkezdődtek a tárgyalások a szóban forgó beruházással kapcsolatban. Így került be ez a regionális és az országos kiemelt közútfejlesztési stratégiába. Emellett egyeztetés zajlott az osztrák közlekedési miniszterrel is, aki ígéretet tett arra, hogy amennyiben a magyar fél elkezdi a 8-as számú főútvonal négysávosítását, abban az esetben Ausztria is befejezi az osztrák oldalon a határ menti településekhez vezető autópálya-szakaszok megépítését.

Arra a felvetésre, hogy a 2015-ben átadott Herend–Márkó útszakasz megépülése után miért „állt meg” a főút fejlesztése, Ékes József azt válaszolta, hogy nem torpant meg a beruházás, csak irányt váltott. Szavai szerint ennek az volt az oka, hogy 2015 és 2018 között Ajka térségének nem volt olyan képviselője a parlamentben, aki komoly érdekérvényesítő képességgel rendelkezett volna. (2015 és 2018 között az ajkai–tapolcai térség országgyűlési képviselője a jobbikos Rig Lajos volt – a szerk.)

– Habár ebben az időszakban minden évben építési munkák folytak és folynak a 8-as számú főúton, hiszen ekkor épült meg és adták át az Inota–Várpalota, a várpalotai elkerülő, a Várpalota–Litér elágazó, a Székesfehérvár–Veszprém elkerülő, valamint a Márkó–Herend útszakaszt is, ennek ellenére az Ajka városát érintő szakasz építése elmaradt. Ajkaiként nagy öröm számomra, hogy újra olyan képviselőnk van az országgyűlésben, aki megfelelő kapcsolatokkal és érdekérvényesítő képességgel rendelkezik. Ez az elhivatott képviselői munka lehet a garanciája annak, hogy a 8-as számú főút Ajkát érintő szakaszának megvalósítása végre belátható közelségbe került – fogalmazott Ékes József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában