Komoly beruházások

2021.02.15. 11:00

A Tündérkert és a kondipark is népszerű lett Ábrahámhegyen

Ábrahámhegyen tavaly komoly nehézségeket okozott a bevételek csökkenése – tudtuk meg Vella Zsolt polgármestertől.

Tóth B. Zsuzsa

Ábrahámhegyen tavaly elkészült a sportpálya melletti Tündérkert. A pihenőpark a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával és önerőből készült el Fotó: önkormányzat

– Szerencsére a strandunk jól működött, nem voltak kevesebben, mint a korábbi években, ez kompenzálta valamennyire a kiesést. Azonban a nagyobb helyi fejlesztések elmaradtak. A Kisfaludy programnak köszönhetően a strandon 30 milliós pályázati támogatással elkészült a vizesblokk teljes felújítása, korszerű és egységes információs táblákat helyeztünk el, baba-mama szobát alakítottunk ki és új lejárókat helyeztünk el. Elkészült két új öltözőnk, jelentős összeget fordítottunk tavaszi és őszi virágosításra, és közel ötven fát ültettünk.

A településen a sportpálya mellett alakították ki a Tündérkertet. A pihenőpark a Balaton Fejlesztési Tanács ötmillió forintos támogatásával és önerőből készült el. Mellette kültéri kondipark létesült a Nemzeti Sportközpontok támogatásával. Mindkét új létesítmény hamar népszerű lett a látogatók körében.

– A településen 342 közvilágítási lámpát cseréltünk LED-esre. A sportháznak a tavalyi év lett volna az első teljes éve, a járvány miatt azonban csak néhány hónapon át tarthatott nyitva. Ám ezen idő alatt is bebizonyosodott, hogy nagy igény van rá, akkor is, ha a fitnesztermet még nem tudtuk berendezni gépekkel. Elkezdtük a településen megtalálható nyolc kőkereszt felújítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2,5 millió forintos pályázati támogatásával. Eddig öt feszület készült el – mondta a tavalyi évről a polgármester.

Ábrahámhegyen tavaly elkészült a sportpálya melletti Tündérkert. A pihenőpark a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásával és önerőből készült el Fotó: Önkormányzat

Vella Zsolt hozzátette, hogy idén 200 millió forintos főösszegű a költségvetés. A település tervei szerint nyáron már komolyzenei koncerteket rendeznek a művelődési házban, ahol helyet kapott a LEADER-program 13 millió forintos pályázatával nyert zongora. Továbbá a hagyományos képzőművészeti tárlatokat ugyancsak megrendeznék, amennyiben a járvány nem szól közbe. A kisőrspusztai harangláb felújítására 1,5 millió forintot nyert a település az Emberi Erőforrások Minisztériumától, idén kezdődik a munka, amelynek során a harangot is pótolják.

A községháza külső szigetelése, homlokzatfelújítása és a nyílászárók cseréje ugyancsak az idei évi tervek között szerepel, a Magyar falu program 16 millió forintos pályázati támogatása segíti a korszerűsítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában