Böjti hitmélyítő esték

2021.02.17. 07:00

Isten segedelmével ellene tudunk állni a gonosz késztetéseknek

Isten nem hagy bennünket erőnkön felül kísérteni, megadja a felemelkedés és a szabadítás útját is, hirdette Gilicze Tamás lelkipásztor a pápai református egyházközség böjti előkészítő istentiszteletén.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem? címmel böjti hitmélyítő estéket tart Jézus megkísértésének története alapján a Pápai Református Egyházközség február 15-17-én, hétfőtől szerdáig a református templomban. Az alkalmak személyesen látogathatók a járványügyi előírásoknak megfelelően, de élőben és később is nézhetők a gyülekezet közösségi videómegosztó csatornáján.

A bevezető vasárnapi istentiszteleten Márkus Mihály lelkipásztor, az egyházmegye esperese köszöntötte a megjelenteket, illetve az online közvetítés által bekapcsolódókat, majd az igehirdető Gilicze Tamás, a Bakonyszentkirály-Csesznek-Veszprémvarsány Református Társegyházközség lelkipásztora bemutatkozásként elmondta, húsz éve kezdte meg szolgálatát. Feleségével és két gyermekével Bakonyszentkirályon él.

Gilicze Tamás lelkipásztor Jézus megkísértésének története alapján hirdetett igét Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A kísértés – ami utunkról letéríteni akaró külső vagy belső késztetés, gonosz sugalmazás, vágy – végigkíséri minden ember életét gyermekkortól kezdve addig, amíg önálló döntéseket tudunk hozni. Jézust többször is megkísértette az ördög, böjtölése után háromszor, de földi pályája utolsó perceiben is. Az embert könnyen hatalmába kerítheti, kiszolgáltathatja a kísértés, mely mindenkinél személyre szabottan jelentkezik. Komolyan kell venni, mert sokszor bukással végződik – hirdette Gilicze Tamás lelkipásztor.

– Be kell látnunk, bűnbe esett világban élünk, mi magunk is bűnösök vagyunk. Számtalan kihívással kell szembenéznünk, sok minden kísért bennünket, hogy elcsábítson a hitben járástól, saját küldetésünktől. Mivel kivédeni nem tudjuk ezeket, hajlamosak lehetünk azt gondolni, nem is kell ellene küzdeni. De ez csak kétségbeesésből származó szomorú állapot, ami elvonja a figyelmet Isten gondoskodásának felismerésétől, pedig ezáltal, tanulással, illetve bűnbocsánattal és a Szentírás erejével felülemelkedhetünk a kísértésen. Az ige nemcsak a Sátán módszereire figyelmeztet, hanem megerősít a támadásaival szemben is. A kísértés erőssége és a szabadulás útja is személyre szabott, nem lépi túl az egyéni képességeinket. Jusson ez eszünkbe, amikor terhek alatt roskadozunk és úgy véljük, már nem bírjuk tovább. Igenis bírnunk kell, mert a próbatétel nem haladja meg az erőnket. Isten arra teremtett, hogy uralkodjunk a kísértés és általában a bűnök felett – zárta gondolatait Gilicze Tamás lelkipásztor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában