Segítség a közösségépítéshez

2021.02.26. 07:00

Közművelődési szakembereket képeznek a kistelepülések számára

A Nemzeti Művelődési Intézet országos közművelődési, foglalkoztatási és képzési programmal segíti a közművelődési szakemberek elhelyezkedését, a kistelepülések ellátottságát. Veszprém megyében több mint 120 főt képeznek a kormány által is támogatott, akkreditált OKJ-s képzésben.

Laskovics Márió

Baloghné Uracs Marianna tájékoztatót tart az egyik pápai képzésen Fotó: Laskovics Márió/Napló

A jogszabályi változások nyomán ez évtől minden településen közművelődési alapszolgáltatásokat kell biztosítani, és legalább egy középfokú végzettséggel rendelkező közművelődési szakembernek kell ellátnia ezeket a szakmai feladatokat. Négy éve változott meg a törvény, három éve született meg az ehhez kapcsolódó rendelet, a türelmi idő lejártával pedig a legkisebb faluban is közművelődési szakembert kell foglalkoztatni. Baloghné Uracs Marianna, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) Veszprém megyei igazgatója a Naplónak nyilatkozva elmondta, az aprófalvas térségekben a települések jelentős része ezt nem tudja megoldani, részben finanszírozási okok, részben szakemberhiány miatt.

– Az NMI készített egy felmérést tavaly, amelyből az derült ki, hogy országos szinten a települések több mint fele nem képes megoldani önerőből a foglalkoztatást. Segítségnyújtás céljából országos projektként indítottunk el 2020 decemberében egy közművelődési foglalkoztatási és képzési programot, 5,5 milliárd forintos kormányzati támogatásból. Ezáltal veszünk fel foglalkoztatásba olyan érettségizett, falvakban élő embereket, akik a településeken közművelődési feladatot tudnak végezni, s mellette képzésre járnak, melynek végén középfokú szakképesítést szereznek. Az önkormányzatok pedig vállalták, hogy az egyéves program 2021. november 30-i lezárulását követően is tovább foglalkoztatják őket. Szerencsés (és javarészt, mintegy 80 százalékban ez a jellemző), ha az adott település helyben találja meg az emberét, ellenkező esetben a polgármester, a helyi véleményformálók segíthetik a távolról érkező közművelődési szakembert, aki akár két-három szomszédos falut is elláthat – fejtette ki a megyei igazgató.

Baloghné Uracs Marianna megjegyezte, az NMI központilag ad feladatokat a résztvevőknek, ezek a munkakezdést, a település megismerését, idővel pedig a művelődni vágyó közösség támogatását segítik. – Nem a rendezvényszervezés a kulcsa a települési közművelődésnek, hanem a helyi közösség. Minden esetben azt kell elérni, hogy a helyi lakosok kezdjenek együttműködni egymással, hozzanak létre olyan közösségeket, melyekben kedvük van részt venni, ezzel hozzájárulva, hogy jobb legyen ott élni. A szakember ezt hivatott elősegíteni. Az NMI pedig a kovász vagy szikra a helyi adottságok kikerekítéséhez az ehhez szükséges tudás és módszertan átadásával. Ezért például a program ideje alatt a résztvevőknek az is feladatuk, hogy hozzanak létre egy közösséget a településen – tette hozzá.

Baloghné Uracs Marianna tájékoztatót tart az egyik pápai képzésen
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Baloghné Uracs Marianna kiemelte, az akkreditált képzést tavaly indították el. Veszprém megyében öt közművelődési OKJ-s képzés indult: egy a felsőfokú végzettségűeknek Veszprémben, valamint négy középfokú (érettségire épülő), 900 órás képzés, ezekből egy a megyeszékhelyen, egy Tapolcán és kettő Pápán. Összesen több mint 120 fő vesz részt a képzéseken a megyében, foglalkoztatásban is körülbelül ennyien vannak, míg országosan kétezren.

– A 900 órából 460 személyes jelenlétet igényel, a fennmaradó rész, illetve néhány feladat online történik. Februártól folytathatók a felnőttképzések. Heti két nap, és emellett műhelymunkákat is tartunk – fűzte hozzá a képzésről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában