állami támogatás

2021.02.12. 17:30

Megyénkben is népszerű az otthonfelújítási akció

Az otthonfel­újítási támogatás célja a gyermekes családok lakhatási körülményeinek javítása és a hazai lakás­állomány megújulásának ösztönzése. A pályázat keretein belül a legalább egy gyereket nevelő/váró magánszemélyeknek lehetőségük van egy vissza nem térítendő, utófinanszírozott állami támogatás igénylésére, melyet a lakóhelyül szolgáló ingatlan felújítási és korszerűsítési munkálataira fordíthatnak.

Molnár Sándor

Ürményi Norbert és munkatársai gördülékeny együttműködésre törekszenek az ügyfelekkel

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Mivel a támogatási kérelmeket 2021. január 1-jétől lehet benyújtani, az építőipar különböző területein már érzékelhetően megugrott az érdeklődések száma a kedvező felújítási lehetőségek iránt. A veszprémi Ada-Bau Kft.-nél 50-60 százalékkal nőtt meg a nyílászárók cseréjére vonatkozó árajánlatkérések száma januárban, de a vállalkozást nem érte váratlanul az év eleji roham.

– A kormány tavaly év végi bejelentését követően érzékelhető volt, hogy az ügyfelek várakoznak. Januárra felkészültünk a nagyobb érdeklődésre. Egy hét alatt megpróbálunk minden árajánlatot elkészíteni, valamint törekszünk arra is, hogy a megrendelést követő négy-öt héten belül megtörténjen a beépítés – mondja Ürményi Norbert tulajdonos, aki a sok megkeresés miatt türelmet kér a leendő ügyfelektől.

Az érdeklődők leginkább a redőnnyel ellátott ablakokat keresik, de a télikertekre, belső ajtókra, garázskapukra is nőtt az ajánlatkérések száma. A cég minden megrendelőjének elkészíti a támogatás igényléséhez szükséges vállalkozási szerződést.

Az év eleji bizonytalanságban nagy segítségükre voltak az államkincstár weboldalán megtalálható, az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos tudnivalók.

– Annak érdekében, hogy gördülékenyen tudjunk együttműködni, fontos, hogy az ügyfelek is jól járják körbe a támogatás igénybevételének feltételeit. Nézzék meg a gyakran felmerülő kérdésekre adott válaszokat, és tájékozódjanak a feltételekről, mielőtt belevágnak a felújításba – tanácsolja a tulajdonos.

Ürményi Norbert és munkatársai gördülékeny együttműködésre törekszenek az ügyfelekkel
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Megjegyzi azt is, hogy a Covid okozta bizonytalanság nem tesz jót a piacnak. Az alapanyag-ellátásban komoly hiányok merülnek fel. A vírushelyzet miatt például több üveggyártó üzemet részlegesen bezártak Európán belül, ami a megnövekedett kereslet miatt üveghiányhoz és áremelkedéshez vezetett. Az ablakprofil alapját képező PVC-granulátum régóta hiánycikk a piacon. A Kínából érkező vasra és alumíniumra további nagymértékű vámnövekedést jelentettek be.

– Sokszor már nem az ár a tárgyalás fő témája, hanem az, hogy kapunk-e időben és elegendő alapanyagot, ami szintén gyengíti a tárgyalási pozíciónkat. Igyekszünk ügyfeleinknek versenyképes árat biztosítani, ezért még kivártunk, idén nem nyúltunk az árainkhoz, de ahhoz, hogy továbbra is a megszokott színvonalon tudjuk kiszolgálni vevőinket, kénytelenek leszünk ezeket a külső hatásokat beárazni – zárja a beszélgetést Ürményi Norbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában