Száz gyermek használhatja majd

2021.03.09. 07:00

A most befejezett komplex fejlesztés segíti Magyarpolány megtartóerejének növelését

A helyi Német Nemzetiségi Óvoda és Mini Bölcsőde tornaszobájának megépítéséről tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a hasonló fejlesztések erősítik a települések megtartóerejét.

Tóth B. Zsuzsa

A magyarpolányi óvoda és bölcsőde mellé idén tornaszobát építenek. A létesítményt száz gyermek használja majd, ugyanakkor a fel nőttek programjainak is helyet adhat

Fotó: Györkös József

Az államtitkár elmondta, Magyarpolány az elmúlt időszakban 40 millió forintos forrást kapott az óvoda korszerűsí­tésére.

– Nem egyedüli a támogatás. Ritter Imre német nemzetiségi országgyűlési képviselő jóvoltából újabb támogatási lehetőségeket tudtunk bevonni a Magyar Falu Programba, kiemelten segítve a német nemzetiségeket. A magyarpolányi és a bakonynánai tornaterem megépítésének elindítása is az egészséghez, a testneveléshez köthető fejlesztés. Ez mind azt támogatja, hogy helyben maradhatnak a falvakban, vidéken élő emberek. A beruházás még egy-egy település bővülését is szolgálhatja. A falvak segítése éppolyan fontos a kormánynak, mint a városoké vagy akár a fővárosé – mondta Soltész Miklós. Az államtitkár hangsúlyozta a helyi nemzetiségi önkormányzat és az egyház munkájának jelentőségét. Ennek köszönhetően tavaly közel másfél millió forintból újíthatták fel az útszéli kereszteket, valamint a kálvária megmaradását ugyancsak segítették.

Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a helyben élő német nemzetiségi kisebbséghez tartozó polgárok mindent megtesznek gyermekeikért, a településért. – Egyebek mellett őrzik a sváb hagyományai­kat, a passiót, a golgotát és az ahhoz kötődő infrastruktúrát, valamint azokat a gyökereiket, amelyek németországi testvéreikhez kötik őket. A falu bejáratánál láthatjuk, mely német településekkel ápol Magyarpolány testvértelepülési kapcsolatot. Az itteni nemzetiségi találkozók szintén összekötik a régmúltat a jelennel, az óvoda pedig a jövőt mutatja mindannyiunk számára – mondta a parlamenti képviselő.

A magyarpolányi óvoda és bölcsőde mellé idén tornaszobát építenek. A létesítményt száz gyermek használja majd, ugyanakkor a fel nőttek programjainak is helyet adhat Fotó: Györkös József

Grőber József polgármester arról beszélt, hogy a tornaterem épületében lehetőség szerint a tetőteret is hasznosítják majd. – Az iskolai alsó tagozatosok a szomszédban tanulnak, ők is hasznát veszik a helyiségnek, amely ugyan szeptemberre nem készül el teljesen, de szerkezetkész állapotban lehet, és jövő tavasszal átadhatjuk. Mintegy száz gyermek használhatja majd – jegyezte meg a polgármester.

Ritter Imre örömét fejezte ki, hogy a passiójátékok helyszínén ünnepelhet. – Budaörsi vagyok, az ottani mellett hazánkban itt játszanak még passiójátékot. A két település közti kapcsolat pedig már több mint húszéves – mondta a német nemzetiségi országgyűlési képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában