Harmonikus együttműködés

2021.03.26. 14:56

Alapítványi fenntartású lesz szeptembertől a Pannon Egyetem

A Pannon Egyetem 2021. szeptember 1-jétől alapítványi fenntartásban működik tovább. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felkérésére jelentős szakmai, üzleti-vezetői és politikai tapasztalattal rendelkező személyek dolgoznak a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumában. Az alapítvány kuratóriuma pénteken tartotta alakuló ülését.

Balla Emőke

Forrás: Szabó László /PE

Az egyetem modellváltásának fő célja, hogy képes legyen a változó piaci és tudásipari környezet elvárásainak megfelelni. Az új struktúrában a Pannon Egyetemért Alapítvány feladata az intézményi vagyonkezelés.

A magyar kormány olyan mértékű elköteleződést tett a magyar felsőoktatás megújulására, ami a klebelsbergi időszakhoz hasonlítható, mondta Stumpf István. Az egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos kiemelte: a felsőoktatás megújulásának célja, hogy szorosabb kapcsolatot alakítson ki a környezetével, a várossal, az iparral, ugyanakkor az állam komoly résztvevője lesz az egyetemek megújításának és fejlesztésének. A kormány 30-án terjeszti a parlament elé a 11 újabb modellváltó intézményt, szeptembertől 21 modellváltó egyetem lesz, öt marad állami fenntartású. A kormánybiztos az elmúlt időszak tapasztalatai alapján elmondta, minden modellváltó egyetem saját arculatára formálta az egyetemi kormányzás rendszerét, végiggondolta új stratégiáját. Stumpf István hangsúlyozta, folyamatos párbeszédre törekszenek az egyetem vezetőivel. Bíznak benne, hogy a kuratóriumok, a szenátus és az állam harmonikusan működnek egymással. Az újmodell ezt lehetővé teszi.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos bejelentette, több hónapos folyamat után pénteken hivatalosan is megalakult a kuratórium. Mind az öt tagja kötődik az intézményhez: Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Gaál Zoltán egyetemi tanár, az intézmény korábbi rektora, Garancsi Mária üzletasszony, a Pápai Tamás, a Continental ügyvezető igazgatója, valamint Navracsics Tibor. A tagok közös helyzetértelmezése alapján az intézménynek több küldetést kell teljesítenie: helyi, regionális, nemzeti és nemzetközi színtéren is jelen kell lennie.

A Pannon Egyetem, amely a Nyugat-Dunántúl hálózatos modelljében hosszú ideje példás stabilitással működő, minőségi képzéseket nyújtó és a régió tudományosfellegváraként szolgáló felsőoktatási intézménye, érdeklődéssel és várakozással tekint a mára a hazai felsőoktatás nagyobb részét érintő szervezeti átalakulás elé, fogalmazott Gelencsér András. A Pannon Egyetem rektora kiemelte: a fenntartó alapítvány kuratóriumi tagjainak személyében garanciát látnak arra, hogy a régió és az egyetem iránti elkötelezettségük az intézmény működésének jobbításában, a képzés és kutatás feltételeinek javításában, valamint a hazai és nemzetközikapcsolatrendszerük erősítésében nyilvánul meg.

Csillag Zsolt kancellár, Stumpf István egyetemi modellváltásért felelős kormánybiztos és Navracsics Tibor, kuratóriumi elnök Fotó: Szabó László/PE

Csillag Zsolt, az egyetem kancellárja szólt arról, a felsőoktatási intézmények működtetését hosszú ideje korlátozzák az egyes államháztartási és ágazati szabályozások. A modellváltástól nagyobb gazdálkodási szabadságjogot, szabadabb vagyongazdálkodást, gyorsabb és egyszerűbb beszerzési folyamatokat, rugalmas munkaerő-gazdálkodás várnak. A modell egyik legnagyobb előnye az intézményt közvetlenül támogató fenntartói attitűd. A fenntartó figyelembe tudja venni a helyi jellegzetességeket, a helyi erősségeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában