máshol állítják fel újra

2021.03.04. 11:30

Negyven évig élt a tapolcai tiszavirág – Csütörtökön leemelték helyéről a szobrot

Csütörtökön eltávolították a helyéről a városközpontból R. Kiss Lenke szobrászművész Metamorfózis című alkotását, mivel a területen forgalom átalakítási munkák folynak.

Tóth B. Zsuzsa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos

A fenntartható közlekedésfejlesztést célzó pályázati támogatással a városban átalakul az autóbuszpályaudvar és környéke forgalma, az átépítés érinti a szobor helyét is.

A terület átépítése a napokban már megkezdődött, az alkotást daruval emelték fel a helyéről, miután eltávolították a talapzatáról.

 

Az építési munkák ideje alatt az autóbusz-állomás épülete gyalogosan továbbra is megközelíthető lesz. A forgalmi iroda, pénztár váróterem és mosdó változatlan nyitvatartási idő mellett üzemel. A Volánbusz Zrt. autóbuszai a jövő hét hétfőtől, március nyolcadikától ideiglenesen az Ady utcából indulnak. A jövő héttől már a buszállomás területét is lezárják, így gyalogos közlekedés ott már nem lesz lehetséges. A munkálatok 7-17 óra között zajlanak munkanapokon, hétvégén és ünnepnapokon munkavégzés nem történik. A megváltozott forgalmi rend miatt fokozott óvatosság kell.

A helyi védettség alatt álló, rozsdamentes acélból, eredetileg szökőkúttal készült Metamorfózis című szobor az alkotó szerint egy kérész vízből való felröppenését szimbolizálta.

Az alkotást 1981. május elsején avatták fel, talapzata az előző évben készült egy két szintes vizes medencével. Az utóbbi években azonban víz helyett már növényekkel díszítették a környezetét. A szobrot valószínűleg a Déli városkapunál állítják fel újra, amennyiben a lakosság részéről sem érkezik ennél jobb javaslat a későbbi helyét illetően. Egyelőre a városüzemeltetés telephelyére szállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában