Önkormányzati segítséget kapnak a veszprémi háziorvosok

Többféleképpen segíti az önkormányzat a háziorvosok oltással kapcsolatos feladatait, derült ki Porga Gyula polgármester Hartmann Ferenc frakcióvezető levelére adott válaszából.

Marton Attila

Veszprém, 2021. március 13. Oltáshoz készítik elõ a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. március 13-án. MTI/Vasvári Tamás

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Azzal a javaslattal fordult az MSZP-LMP-P képviselőcsoportja Porga Gyula (Fidesz KDNP) polgármesterhez, hogy a polgármesteri hivatal vizsgálja meg új oltópontok megnyitásának lehetőségét és adjon segítséget a háziorvosoknak adminisztrációs terheik csökkentésére.

Hartmann Ferenc frakcióvezető levelében azt tanácsolta, kérdezze meg az önkormányzat a háziorvosokat, hogy oltópontok kialakításával tömegessé tehető és gyorsítható-e az oltás.

A képviselőcsoport azt is kezdeményezte, hogy a hivatal gyűjtse be a veszprémi oltási helyzettel kapcsolatos legfontosabb információkat.

Porga Gyula válaszában azt írta, az önkormányzat minden segítséget megad a megyei kórház, a kormányhivatal és a háziorvosok számára, hogy a védőoltások beadása minél gyorsabb ütemben, biztonságban és szakszerűen történjen és hogy a veszprémiek mielőbb megkapják a vakcinát. Felidézte, miután a Belügyminisztérium és a Miniszterelnökség február 24-én arra kérte az önkormányzatokat, hogy tehermentesítsék a háziorvosi praxisok dolgozóit a védőoltások beadásának lebonyolításával járó adminisztrációs többletterhek alól, a háziorvosok véleményét kikérve és javaslatát elfogadva, a Veszprémi Bölcsődei és Egészségügyi Alapellátási Integrált Intézmény kilenc védőnője segít a háziorvosoknak ebben a feladatban. – A 25 háziorvosi praxis közül heten éltek, élnek a lehetőséggel, és rendkívül elégedettek az iskolavédőnők munkájával, amelyért személy szerint én magam is nagyon hálás vagyok a védőnőknek – írta Porga Gyula. A polgármester azt is közölte, hogy az önkormányzat egy évre mobiltelefonokat és előfizetést biztosít ingyenesen minden háziorvosnak, a készülékeket csütörtöktől kezdték el kiosztani a praxisoknak.

A városvezető közölte azt is, ha szükséges, lezárják a kórházi parkolókat az oltások zavartalan biztosítására, valamint az önkormányzat felajánlotta a Polgármesteri Hivatal munkatársainak segítségét is a háziorvosoknak az időpontok szervezésében. Porga Gyula hozzátette, jelenleg nem az oltópontokból, hanem a vakcinákból van nagyobb hiány, ugyanakkor az oltóanyagok beszerzését az állam vállalta és folyamatosan biztosítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában