Kompenzáció a gazdaságnak

2021.03.08. 20:00

Sürgető kérdés Ajkán a vízelvezető rendszer átalakítása

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő a helyi médiának adott interjújában beszélt a város gazdasági helyzetéről. A kormánypárti politikus szerint jó esély van a Magyar Imre Kórház fertőzőosztályának mielőbbi megújulására és a Gulyás Gergely minisztertől kért kompenzációra úgyszintén.

Tóth B. Zsuzsa

Jó esély van a Magyar Imre Kórház fertőzőosztályának mielőbbi megújítására

Fotó: Györkös József

Az országgyűlési képviselő elmondta, a kórházi osztály helyiségeinek felújításáról tár­gyalt Navracsics Tiborral, az Északnyugat-magyarországi Gaz­daságfejlesztési Zóna kormánybiztosával.

– Remélem, hogy megtaláljuk a következő európai uniós ciklusban a forrást erre. Ami a Schwartz Béla polgármesterrel Gulyás Gergelyhez, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez írt közös levelünkben megfogalmazott kérést illeti, egészen biztos, hogy kap kompenzációs támogatást a város önkormányzata és a tervezett beruházások sora.

Minden önkormányzat kap kompenzációt, a 25 ezer fő alatti települések esetében ez automatikus, de egyedi elbírálás alapján történik, hiszen a települések nem egyformák.

Ajkán több száz millió forint a bevételkiesés.

Ez összetett feladat, és reményeink szerint az önkormányzat megkapja a kompenzációt. Ám az, hogy mekkora összeg várható, az a tárgyalások függvénye lesz. A kérelmek feldolgozása után kezdődhetnek a tárgyalások. Egyelőre a kormányzat legfontosabb szándéka az, hogy beszerezzék a megfelelő mennyiségű vakcinát, hogy az életünk visszatérhessen a normális kerékvágásba. Ezt követően lehet majd bizonyos könnyítéseket tenni. Úgy látom, hogy körülbelül április vége, május közepe lesz az az időszak, amikor megfelelő mennyiségű vakcina áll majd rendelkezésre, és aki szeretné, mindenki megkaphatja az oltást. Erre az időszakra teszem a nyitás lehetőségét – mondta Fenyvesi Zoltán.

Az országgyűlési képviselő a gazdaság újraindításával kapcsolatos lépések között említette, hogy a közelmúltban az Ajkai Elektronikai Kft. 62 millió forintos támogatást kapott a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, ezzel 317 munkahelyet őrizhetnek meg. – A bértámogatásokkal, a gazdaság fellendítésével és a vállalkozások támogatásával több mint 327 ezer munkahelyet sikerült megmenteni. A gazdaság fellendítésének országos szintű, hét pontba sűríthető tervében szerepel az új építésű lakások áfájának öt százalékra történő csökkentése, a lakásfelújításra adandó hárommillió forintos, vissza nem térítendő támogatás, továbbá az egészségügyi dolgozók 80 százalékos béremelése, a fogorvosok és a háziorvosok tervezett százszázalékos béremelése, illetve a hálapénz kivezetése.

Lényeges a hitelmoratórium meghosszabbítása és a 13. havi nyugdíj visszaépítése.

A kormány a 25 év alatti fiataloknak a következő évtől szja-mentességet ad. A kis- és középvállalkozások tízmillió forintos hitelt kaphatnak vállalkozásuk újraindításához, három év törlesztési moratóriummal – sorolta Feny­vesi Zoltán.

Jó esély van a Magyar Imre Kórház fertőzőosztályának mielőbbi megújítására
Fotó: Györkös József

Mint mondta, a közeljövő helyi terveit illetően égető kérdés a Torna-patak medrének felújítása és a vízelvezető rendszer átalakítása.

– Néhány évvel ezelőtt belvárosi árvíz volt Ajkán, véleményem szerint ez a patak medrének hiányos karbantartásából adó­dott. Azonban nem értek egyet azzal, hogy a belváros grandiózus átalakításon menjen keresztül. Nem vagyok benne biztos, hogy szükséges ide vízi színpad, és abban sem, hogy át kell építeni az egész közlekedési rendszert. De információ hiányában erről nem tudok bővebben nyilatkozni. Ezután is törekszem a pályázati támogatások egyenletes elosztására, az én választókörzetem is ugyan­olyan támogatásban részesült, mint a többi.

Megnézhetjük közelebbről a Balaton-felvidék, Ajka, Tapolca, Sümeg környékét vagy éppen a kisebb településeket. Mindenhol sikerült érvényesíteni az arányosság elvét – hangsúlyozta Fenyvesi Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában