Gazdátlan, rozsdás roncsok

2021.04.12. 06:50

A hatóság elszállíttatja a közterületen hagyott üzemképtelen járművet

Évről évre jelentős feladatot ad az önkormányzatnak a közterületen hagyott üzemképtelen járművek elszállítása és tárolása.

Marton Attila, Juhász-Léhi István

20210409 Veszprém Jutas Vitéz kilátó parkolójába autóroncs Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton / Napló

Tavaly és tavalyelőtt csaknem hatmillió forintot költött a közterület-felügyelet a város költségvetéséből a közterületen tárolt üzemképtelen autók elszállítására és tárolására, közölte érdeklődésünkre a Városüzemeltetési Iroda. A két év alatt 262 felszólítást küldtek ki, ezekből 173 bizonyult eredményesnek, vagyis nagyjából az esetek kétharmadában a tulajdonos elvitte a közterületen tárolt autóját. Ha a felszólítás nem ér célt, akkor a hatóság elszállítja az autót, ennek minden lépését dokumentálják. 2019-ben és 2020-ban összesen 30 autót, míg idén eddig kilencet szállítottak el a veszprémi közterületekről: egyet-egyet a Csillag, a Wartha Vince, a Cholnoky Jenő, a Liszt Ferenc, a Nagy László, a Sólyi, a Lóczy Lajos, a Rómer Flóris és a Vajda János utcából.

Az autót legfeljebb fél évig őrzik meg, ezután értékesítik vagy árverésre bocsátják. Ha időközben jelentkezik a tulajdonos, csak akkor kaphatja vissza az autóját, ha a hatóság költségeit megtéríti. Ha valaki egy veszprémi közterületen hagyott, használaton kívüli autót észlel, a közterület-felügyeletnél tehet róla bejelentést, tájékoztatott korábban a Városüzemeltetési Iroda.

Egy megyei autóbontót tárcsáztunk azzal, hogy elhunyt családtag több mint 20 éves Opel Corsáját kellene „befogadniuk”. A rendszám nélküli autóval nem akarunk foglalkozni; mit lehet vele csinálni?, kérdeztük a bontóst. A vállalkozó válaszában kifejtette, hogy a folyamat elindításához szükséges a személygépkocsi eredeti forgalmi engedélye, rendszáma, törzskönyve, a tulajdonos meghatalmazása, személyi igazolvány és számíthatunk egy 35 ezer forintos hulladékgazdálkodási díjra is. Az autót lefényképezik, dokumentálják, számítógépbe viszik az adatokat. „Ez egy 20 perces munka, és megszűnik mint jármű”, nyugtatott meg. Az iratokat kinyomtatják, és nincs más dolgunk, zárta a telefon túloldalán.

Nemcsak közterületeken „felejtenek” ott autót: a Jutas vitéz kilátónál hónapok óta „parkoltatja” valaki ezt a roncsot

Egy másik bontós így írta le a folyamatot: a meghibásodott jármű felvásárlása úgy zajlik, hogy a kollégájuk a helyszíni szemle során felméri a roncs­autó állapotát, és ezután árajánlatot tesz. Ha megszületett a megállapodás, azt adásvételi szerződéssel véglegesítik, majd készpénzben vagy átutalással rendezik a vételárat. A sikeres adásvétel után ingyenesen elszállítják a roncs­autót, majd a további ügyintézést is – így a forgalomból való kivonást is – ők intézik. Ehhez meghatalmazásra van szüksége a bontósnak, ami teljes körű eljárást biztosít az okmányirodában történő ügyintézéshez, ami után jöhet a szükséges adminisztráció, és megkaphatja az eladó a kivonást igazoló dokumentumokat.

Térségünkben, Csehországban is bonyolult eljárás után lehetett elszállítani ezeket a járműveket. Az új szabály szerint viszont minden olyan autót el lehet vinni a közterületi parkolóból, amelynek kétévente kötelező műszaki vizsgája legalább hat hónapja lejárt. A hatóságnak joga lesz felszólítani a tulajdonosokat, hogy vigyék el a járművüket műszaki vizsgára, ám ha erre két hónapon belül nem érkezik válasz, akkor elszállíttathatják az autóikat. Azonban, ha a tulajdonos nem mutat érdeklődést az ügyben, akkor az eljáró hatóság aukción értékesítheti az autót, vagy eladhatja a bontónak. Ráadásul a nem túl körültekintő autós akár 300 ezer koronáig terjedő (3,7 millió forint) pénzbüntetésre is számíthat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában