Az élhetőbb környezetért

2021.04.14. 11:00

Facsemetéket kaptak az önkormányzatok

A Településfásítási program célja elsősorban a közterületek, valamint az óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények területének fásítása.

Molnár Sándor

Molnár Benjámin, a Bakonyerdő Zrt. munkatársa facsemetéket ad át Téginé S. Erzsébetnek, a Csabrendeki Közös Önkormányzati Hivatal aljegyzőjének. A hivatal Veszprémgalsa és Hosztót részére igényelte a növényeket Fotó: Bakonyerdő Zrt.

Már egyetlen fa elültetésével, kisebb facsoportok létrehozásával, a belterületi fásítással hozzájárulunk az egészségesebb környezet megteremtéséhez, az élhetőbb települések kialakításához és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez.

Ezt a célt szolgálja az Agrárminisztérium Országfásítási programja keretében meghirdetett Településfásítási program, emellett a Vidékfejlesztési program, a Klíma- és természetvédelmi akcióterv, valamint az Éghajlatváltozási cselekvési terv is. Ezen célok megvalósításához – a társadalmi felelősségvállalás jegyében – a Bakonyerdő Zrt. is csatlakozott, ezért 2021 tavaszán két-három éves erdei­fenyő-csemetéket adományozott a működési területén található települések önkormányzatainak, közintézményeknek és egy alapítványnak. Az erdőgazdaság nyírlaki csemetekertjében magokból, többéves nevelés után kerültek ki a felajánlott facsemeték.

Molnár Benjámin, a Bakonyerdő Zrt. munkatársa facsemetéket ad át Téginé S. Erzsébetnek, a Csabrendeki Közös Önkormányzati Hivatal aljegyzőjének. A hivatal Veszprémgalsa és Hosztót részére igényelte a növényeket
Fotó: Bakonyerdő Zrt.

A társaság levélben tájékoztatta a lehetőségről az érintett települések önkormányzatait, amelyek aztán megküldték az általuk igényelt csemetemennyiséget. Több mint harminc település élt a lehetőséggel, és a rendelkezésre álló 38 ezer csemetéből közel 20 ezer fácskát adtak át az elmúlt napokban. A kisebb, 50 darabos és a nagyobb, ezer-, kétezer vagy akár hatezer darabos mennyiségeket a Bakonyerdő Zrt. erdészei személyesen szállították le, szakmai tanácsaikkal segítve az ültetési munkákat. Veszprém városa például hatezer csemetét kapott.

Magyarországon egy évszázada folyamatosan nő az erdőterületek nagysága, aminek az utóbbi két évben az Országfásítási program adott új lendületet. A magyar erdőgazdálkodók munkájának eredménye több mint kétmillió hektár élő erdő, az ország területének több mint ötöde. Ezek az erdők a társadalmat szolgálják, hiszen biztosítják az ország faellátását, tulajdonosaiknak megélhetést jelentenek, megőrzik a természetes és egészséges környezetet, védenek a klímaváltozás hatásai ellen, valamint egészséges kikapcsolódásra teremtenek lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában