a munkálatok a tervezett ütemben haladnak

2021.04.26. 20:00

Jó ütemben halad a sümegi vár rekonstrukciója – Lassan tető alá kerül a Csabi-torony

Jó ütemben halad a sümegi vár rekonstrukciója, folyamatban van az úgynevezett Csabi-torony helyreállítása.

Tóth B. Zsuzsa

A sümegi vár rekonstrukciója keretében épül a Csabi-torony is, a munkák a tervezett ütemben haladnak

Fotó: Archív

A torony biztosítja az átjárást az északkeleti gyilokjáró két szárnya és a kiállítóterek között.

Amint arról korábban már hírt adtunk, mintegy 1,1 milliárd forint központi támogatással újul meg a sümegi vár keleti szárnya, a kápolna és a Köves-bástya közötti rész. A felújítási és rekonstrukciós munkálatok a tervezett ütemben, jól haladnak.

A turisztikai célú várfejlesztés a Nemzeti kastélyprogram és a Nemzeti várprogram keretében, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjával valósul meg.

A beruházás keretében megújulnak, illetve plusz egy szintet kapnak a keleti szárny udvari épületei a Köves-bástyától a kápolnáig. A földszinten megújul a várnagyház, a kaszárnya, a középkori konyha, a sütőház, a kovács- és bognárműhely, felépül a Csabi-torony, zsindellyel fedett gyilokjárót építenek az északkeleti fal teljes hosszában. Kijavítják a veszélyes állapotú falköpenyeket, és a várudvaron található vízgyűjtő ciszterna falai is megemelkednek. Az elkészült épületek interaktív kiállításoknak, előadásoknak adnak majd otthont, itt folytatódhatnak az élő történelemórák és a régi mesterségek felelevenítésére kialakított bemutatók.

A sümegi vár rekonstrukciója keretében épül a Csabi-torony is, a munkák a tervezett ütemben haladnak Fotó: Archív

A műemlék-rekonstrukciót a hosszú távú fejleszthetőséget figyelembe véve úgy tervezték meg, hogy amennyiben – és erre már vannak előkészületek – a vár- és kastélyprogram következő ütemében a nyugati püspöki palotaszárny újjáépítése is megvalósul, a sümegi vár szinte teljes pompájában, eredeti méreteit megközelítve fogadhatja majd a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában