Bakony Művek

2021.04.22. 07:00

Kármentesítést sürget a képviselő

Mely szervezet és mikor tárja fel, milyen mértékű a szennyezés a talajban az egykori Bakony Művek területén, kérdezi Gerstmár Ferenc a polgármestert.

Marton Attila

Az LMP önkormányzati képviselője sajtótájékoztatóján felidézte, a Greenpeace nevű környezetvédelmi szervezet 2017-es tanulmánya is foglalkozott azzal, hogy az egykori gyár telephelyén talaj-, talajvíz- és karsztvízszennyezés áll fenn.

Gerstmár Ferenc elmondta, 2019 elején azt a tájékoztatást kapta Porga Gyula polgármestertől (Fidesz–KDNP), a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. kapta meg a feladatot a kormánytól, hogy a felmérő vizsgálatokat elvégezze a területen. A vizsgálatról nem érkeztek hírek, ezért az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter érdeklődött a témában a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternél.

Fónagy János államtitkár válaszában közölte, sem az MNV- nek, sem más állami szereplőnek nincs kármentesítési kötelezettsége a területen. Az államtitkár azt is elmondta, hogy az egykori gyárterület szomszédságában lévő kommunális hulladéklerakó a VKSZ Zrt. kezelésében és a város tulajdonában van. Gerstmár Ferenc ezért azt kéri a polgármestertől, hogy legyen gazdája ennek az ügynek, és tisztázza, ki és mikor lép ebben a kérdésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában