Nem a büntetés a cél

2021.04.30. 11:30

Veszprém sikeresen pályázott – Nemsokára kamerák figyelik a szemetelőket

A megyeszékhely jó ideje küzd az illegális szemétlerakással, amely éves szinten több 10 milliós költséggel terheli meg a város kasszáját. A helyzet hol jobb, hol rosszabb, de állandó probléma, ám az igazi áttörés eddig elmaradt.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Tisztítsuk meg az országot! projekt keretein belül viszont most támogatáshoz jutott Veszprém városa, hiszen a VKSZ Zrt. sikeresen pályázott az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívására, melynek fő célja a közterületeken hagyott, vagy jogellenesen elhelyezett hulladékszigetek felszámolása. Ennek kapcsán bruttó 27 835 696 forintot nyertek, derült ki a VKSZ és az önkormányzat közös, csütörtöki sajtótájékoztatóján.

- A pályázat első állomása korában lezajlott, melynek keretében számos helyszínen sikerült felszámolnunk az illegális hulladéklerakó gócpontokat – mondta Hegedűs Barbara alpolgármester. – Ez még nem jelent végsó megoldást, ugyanis ezek az illegális szemétlerakó helyszínek újra és újra termelődnek, ami évek óta egyfajta szélmalom harc a szolgáltató és az önkormányzat számára.

Azonban most a sikeres pályázatnak köszönhetően 12 darab kamerát helyeznek ki a városban. Kamerák figyelik majd Pöltenberg-, a Karacs Teréz-, a Török Ignác-, a Kórház-, a Lóczy Lajos-, a Halle-, az Endrődi utcákat csakúgy, mint a Ranolder teret, a Csererdei utat és buszfordulót, valamint Veszprém-Gyulafirátót vonzáskörzetében a Bosnyákárok utcát és a Veszprém-Gyulafirátót-Kádárta összekötő utat. A kamerák által megfigyelt terület így meghaladja a 8 ezer négyzetmétert.

- Nem a büntetés a cél, hanem az, hogy a hulladék ne is kerüljön ki közterületre – fogalmazott Hegedűs Barbara.

A 12 darab full hd kamera 24 órás megfigyelést tesz lehetővé, és a szabálysértést elkövetők azonosítását csakúgy elősegíti, mint a felelősségre vonásukat.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Temesvári Balázs, a VKSZ Zrt. vezérigazgatója azt emelte ki elsőként, hogy a kamerák azoknak a városlakóknak az érdekét szolgálja, akik rendpártiak, szabálykövetők és zavarja őket az a rendezetlenség, amit a közösség kis része követ el időről időre. A legnagyobb problémát leginkább a zöldhulladék és a lom hulladék jelenti.

-A kamerák mobilisak, nem mindig lesznek fix helyen, hanem egy-egy neuralgikus pontra is kerülhetnek – mondta Temesvári Balázs, aki bízik a kamerák visszatartó erejében. Kérdésre válaszolva elmondta azt is: a kameraképeit a jogszabályok betartásával a rendőrség kezelik, és a hatóság dolga lesz az utólagos beazonosítás és felelősségre vonás.

A térfigyelő kamerák a tervek szerint május végéig kerülnek kihelyezésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában