Vizsgáltatnák a kínai vakcinát

Az ellenzék képviselői közül Rig Lajos is aláírta azt a határozati javaslatot, amely az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett kínai koronavírus-vakcina beszerzésével és engedélyezésével kapcsolatos kormányzati tevékenységet feltáró vizsgálóbizottság létrehozásáról szól.

Tóth B. Zsuzsa

Morges, 2021. január 11. A Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari vállalatok koronavírus elleni vakcináját adják be egy asszonynak a svájci Morges kórházában kialakított oltóközpontban 2021. január 11-én. A svájci Vaud kantonban ezen a napon kezdték meg a koronavírus elleni védõoltások beadását. MTI/EPA-KEYSTONE/Laurent Gillieron

Forrás: MTI / EPA-KEYSTONE

Fotó: Laurent Gillieron

Rig Lajos országgyűlési képviselő több mint egy éve önkéntes mentőként is dolgozik, így már februárban megkapta az első oltást, majd márciusban a másodikat. – A mentőszolgálatnál nyílt lehetőség az oltásra, ezzel éltem is, így kaptam meg a Pfizer vakcináját, amely után kis izomfájdalmam volt, más tünetet nem okozott. A feleségem is regisztrált az oltásra, ő még időpontot sem kapott arra.

Rig Lajos ismerősei közül többen kérték az oltást, köztük az orosz Szputnyik vakcinát, mások pedig a kínait. Előfordult több esetben oltás után láz és köhögés, sőt, olyan is akadt, akinél kialakult a Covid-fertőzés. Nem tudni, hogy az oltás mellékhatásaként, vagy már korábban is lappangott a szervezetben a betegség.

Rig Lajos képviselő szerint a legmegbízhatóbb a Pfizer és a Moderna vakcinája
Fotó: archív

– Azt tapasztalom, hogy az orosz vakcinát egyre többen elfogadják, de mivel a kínait a magyar hatóságok nem engedélyezték, csak miniszteri rendelettel, úgy vélem, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek azt is meg kellene vizsgálnia. Ha valaki most a véleményemet kérdezi az oltásokkal kapcsolatban, azt mondom, hogy első helyen a Pfizer és a Moderna áll. Ezt támasztja alá az is, hogy például az egészségügyi dolgozók több mint kilencven százaléka, de a pedagógusok is a Pfizert kapták. Második helyre a Szputnyikot és az AstraZe­neca-vakcinát tenném. A kínai oltást csak a fentiek után, hiszen nincs olyan leírása, amely alapján véleményt mondhatok. Nem lehet tudni, hogy annak beadását követően mennyi antitest képződik a szervezetben. Amennyiben lenne ilyen leírás, szerintem a lakosságot, sőt a politikusokat is meg lehetne győzni arról, hogy a kínai vakcina is van olyan jó, mint a többi – vélekedett Rig Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában