Minden egy helyen

2021.05.14. 17:30

Adatbázist készít a megyeszékhely templomairól a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár

A Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár a „Veszprémi római katolikus templomok adatbázisa” című projekt keretében pályázati támogatás révén gyűjt egy helyre minden információt, dokumentumot harminchárom templomról. Az adattár az interneten és később okostelefonos applikáción keresztül is elérhető lesz.

Rimányi Zita

Takáts István és Kallinszky Balázs a veszprémi Gizella-kápolna előtt, ahol bejelentették az adatbázis elkészítésé

Fotó: Nagy Lajos/Napló

- A templomok megszentelt területek, ugyanakkor kulturális, művészeti és történelmi szempontból is kitüntetett helyek. Bemutatásuk mindannyiunkat gazdagít. Építészeti remekművek, amelyekben műalkotások találhatók. Azok révén a családok személyes múltja is újraéledhet. Emiatt is örülünk, hogy lehetőségünk nyílik az adattár elkészítésére, amely kutatható dokumentumokat tartalmaz majd és a templomok jelenlegi állapotának felmérésére is módunk van, így az is része lesz az adatbázisnak, mit tudtunk általuk kincsként megőrizni – mondta el Takáts István érseki helynök, a főegyházmegyei levéltár főigazgatója.

Takáts István és Karlinszky Balázs a veszprémi Gizella-kápolna előtt, ahol bejelentették az adatbázis elkészítésé
Fotó: Nagy Lajos/Napló

 

Egy online felületet alakítanak ki, amelyen mindenki számára könnyen kereshető és elérhető módon megtalálhatóvá válnak a városban és Budapesten található közgyűjteményekben őrzött, a veszprémi római katolikus templomok történetére vonatkozó legfontosabb források. A feltárt adatokat, információkat honlapon teszik közzé, amelyet folyamatosan bővítenek. Emellett szervezett tematikus séták során – már júniusban nyolc alkalommal – és egy diákoknak szóló rajzpályázat révén kívánják azokat, az értéklistát a szélesebb közönséggel megismertetni – derült ki Karlinszky Balázs levéltári igazgató szavaiból. A projektet 2022 tavaszán zárják le és azt tervezik, hogy 2023-ra, amikor Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lesz, telefonos applikáció is készül az adatbázis alapján. Így akár a várban sétáló turisták azonnal különleges tájékoztatáshoz juthatnak az általuk épp megcsodált templomokról.

A harminchárom veszprémi római katolikus templom adatbázisában szerepelnek majd olyan nagyobb épületek, mint a székesegyház és például a Szent Margit templom, kisebbek is, mint a veszprémi várban található Gizella-kápolna, amely előtt a sajtótájékoztatót megtartották. Olyan régiek is, mint például a Szent György kápolna, amelyről XI. századi adatok is fellelhetők, és olyan újak is, mint a Cholnoky-lakótelepen épült.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Az épületek zöme, amelyeket a projekt során vizsgálnak, védett műemlék. Azonban Veszprémre vonatkozóan régészeti topográfia a megyei múzeum munkájaként korábban csak 1959-ben jelent meg, s korlátozott levéltári forrásra támaszkodott és nem tartalmazhatta az utóbbi évtizedek kutatási eredményeit. Az egyházmegyei levéltár most elkezdte feldolgozni a gyűjteményében lévő építéstörténeti vonatkozású iratokat, részben a terv- és fotóanyagot is. Kapacitásai függvényében tölti fel azokat internetes felületére. Megkezdték a fontosabb forrásokra alapozó tanulmányok közzétételét is. Mindennek egységes szempontrendszer szerinti feldolgozása, korszerű rendszerbe rendezése hiánypótló feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában