Gépkocsit ajándékozott az erdélyi testvértelepülésnek Lesenceistvánd

A testvérközségnek, az erdélyi Kézdiszentkereszt településnek ajándékozta a korábbi tanyagondnoki személygépkocsiját a település önkormányzata.

Tóth B. Zsuzsa

Tóth Csaba, Páll Endre és Fenyvesi Zoltán az ajándék gépkocsival Kézdiszentkereszten

Forrás: Önkormányzat

Az autót a napokban adta át Erdélyben a lesenceistvándi küldöttség, amelynek tagja volt Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő is – tudtuk meg Tóth Csaba polgármestertől.

- Lesenceistvándon több, mint hetvenen élnek külterületen, ez a szám az állandó lakosság hét-nyolc százaléka, így nálunk nem falu-, hanem tanyagondnokság működik tíz éve. Az ellátást segítette egy Renault Traffic gépkocsi, amellyel személyeket és ebédet is szállítottunk, amire éppen szükség volt. Két évvel ezelőtt a Magyar Falu Program keretében sikerrel pályáztunk egy új, kilenc személyes gépkocsi beszerzésére, az Opel Vivaro a járvány miatt fél éves késéssel, tavaly ősszel megérkezett. Így a község már akkor felajánlotta az előző gépkocsit a határon túli testvértelepülés számára és a pályázat kiírásának megfelelően ezért plusz pontot kaptunk. A vírus miatt azonban mostanáig nem tudtuk átadni az ajándékot a több, mint kétezer lakosú Kézdiszentkeresztnek, ahol ugyancsak nagy szükség van a gépjárműre.

Tóth Csaba, Páll Endre és Fenyvesi Zoltán az ajándék gépkocsival Kézdiszentkereszten
Fotó: Önkormányzat

Az eddig alig több, mint százezer kilométert futott, meglehetősen jó állapotú gépkocsit a több, mint ezer kilométer távolságra levő községbe végül egy éves késéssel vihette el a küldöttségünk, majd ott ünnepélyesen átadtuk Páll Endre polgármesternek, miután köszöntőt mondott Fenyvesi Zoltán. Az ottaniak megköszönték az ajándékot és az ünnepség kulturális programmal folytatódott. Az ott tartózkodás során küldöttségünk megkoszorúzta a Nyerges tetőn az 1849. augusztus 1-i csata és az úzvölgyi temető hősi halottjainak emlékművét, imádkoztunk Csíksomlyón, ellátogattunk az ezeréves határhoz – mondta a polgármester. Hozzátette, hogy amennyiben később lehetséges, pályázati támogatással egy autóbusznyi helyi lakossal szeretnének kiutazni az erdélyi testvértelepülésre, hogy erősítsék a kapcsolatot és a magyar identitást. Kézdiszentkereszttel 2017-ben kötöttek testvértelepülési kapcsolatot, azóta a távoli település lakói több alkalommal jártak Lesenceistvándon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában