Harminc szederfát ültettek Nemesvámoson

Az Agrárminisztérium – az Európai Uniós Vidékfejlesztési Program keretében – a tavalyi évben indította el a Településfásítási programot, amelynek keretében 500 millió forint keretösszegig pályázhattak a 10 ezer fő alatti lakosszámú magyarországi települések, amelyek minimum 10, maximum 30 fát igényelhettek térítésmentesen. Nemesvámoson a pályázatnak köszönhetően 30 fehérvirágú szederfát ültettek el a Szeder utcában.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A május 13-ai faültetésen részt vett Viski József az Agrárminisztérium vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára is, aki elmondta, hogy a program keretében körülbelül 500 településen ültethetnek el összesen 12 ezer fát. Az akció tavaly ősszel kezdődött és idén tavasszal folytatódik országszerte. Mivel a fásítási program nagy népszerűségnek örvend, ezért 2021-ben kétszer akkora keretösszeggel, azaz egymilliárd forinttal újra meghirdetik a pályázatot, amelyben a magyar települések 80-90 százaléka részt vehet.

Viski József, Ovádi Péter és Zentai Tibor fát ültet Nemesvámoson a Szeder utcában
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Szeretnénk felhívni a lakosság figyelmét a természetvédelemre, a klímaváltozásra, illetve annak káros hatásaira, és arra, hogy mit szeretnénk ez ellen tenni – fogalmazott az akció kapcsán Viski József, aki kitért arra is, hogy a Vidékfejlesztési programból az elmúlt másfél-két évben 25 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak és telepítenek erdőket az országban.

Ugron Ákos Sövényházi Balázzsal ültetett el egy szederfát
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Ovádi Péter kiemelte, hogy Nemesvámoson példamutatóan odafigyelnek arra, hogy környezettudatosan fejlődjön a település. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy nemcsak a jelenben kell jól működnünk, hanem a jövőben is. Megjegyezte még, hogy aki fát ültet az a jövőbe fektet energiát.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Sövényházi Balázs polgármester elmondta, hogy az előkészületek során mindent elkövettek annak érdekében, hogy a most elültetett fák meggyökeresedjenek. Szólt arról is, hogy a településen múltja van a szederfáknak, hiszen a veszprémi szederfasor mellett közlekedtek egykor a Nemesvámosiak, és a Balaton-felvidéken számos helyen etettek selyemhernyót a szederfa levelével. A hagyományt szerették volna tovább vinni, ezért választottak 30 szederfát a válaszható 19 fafaj közül.

Sövényházi Balázs, Ovádi Péter és Ugron Ákos a faültetés előtti sajtótájékoztatón
Fotó: Molnár Sándor/Napló

A beszédeket követően a vendégek -kiegészülve Ugron Ákossal a Verga Zrt. vezérigazgatójával és Zentai Tiborral a helyi VeszMont 2000 Kft. ügyvezetőjével – közösen elültettek két fát, míg a többit az önkormányzat munkatársai helyezték el szakszerűen az ültető gödrökben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában