Ajkán tartott aranymisét Bakos Frigyes esperes

Aranymiséjén családtagjai, paptestvérei, egyházközségi képviselők előtt adott hálát Bakos Frigyes esperes plébános Istennek azért, hogy meghívta papi hivatására, megőrizte, és kíséri útján. Frigyes atyát 1971. június 17-én szentelték pappá.

Tisler Anna

20210620 Ajka Jézus Szíve templom Bakos Frigyes atya aranymiséje Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

Az ünnepi szentmisét a Jézus Szíve-plébániatemplomban tartották vasárnap. A mise kezdete előtt Takáts István érseki helynök megáldotta azt a miseruhát, amelyet a jeles alkalomra kapott az ünneplő atya. A helynök a szentbeszédben kijelentette, az elmaradt hála megkötöz, a kimondott hála kötelez.

Takáts István érseki helynök hangsúlyozta: ha az életünkből eltűnik a hála, akkor előbb-utóbb megjelenik az irigység, a sértettség, a félelem, a megkötözöttség, vagyis az örömtelenség. Onnantól nem jut eszünkbe, hogy hány dologgal ajándékozott meg bennünket Isten. Mi itt, az aranymisén a kimondott hálát szeretnénk megélni, annak örömét, hogy ötven év papi szolgálatát ünnepelhetjük. Az elmúlt fél évszázadnak sok gyümölcse van, amelyet mi is élvezhetünk. Ez is egy tanúságtétel, a Krisztushoz való hűség. Frigyes atya hűsége, bizalma, szolgálata bennünket is gazdagabbá tesz. Isten újra hív segítőket, a gyümölcsöt általunk akarja meghozni. Mindig vannak bátrak, akik ezt a bizalmat felismerik és életüket abban élik le. Isten arra hív bennünket, hogy legyünk a szeretetének a követe. Általunk akar reményt adni, gyógyítani, eljuttatni az örömhírt.

Olaszországban áll egy csonka Jézus-szobor. A látogatók közül sokan megdöbbentek. A magyarázatot olvasva rájöttek annak jelentésére. Jézusnak azért nincs karja és lába, mert a hívek a karjai és lábai. Általuk akar eljutni valahova, sebet bekötözni, könnyeket letörölni. Frigyes atya elfogadta Isten hívását, a belé vetett bizalmat. Isten szeretetét felismerni kell, nem pedig kiérdemelni. Itt és most ennek szellemében működni. Frigyes atya sokakat segített az úton, az ünnepi misén részt vett papok többsége az ő káplánja volt. Élete tanúságtétel.

Aranymiséjén hálát adtak érte és mindazokért, akik elfogadták az életét, imádkozni tanították, megmutatták neki, hogy minden helyzetben jó Istenhez tartozni, megszentelni a hétköznapokat, az örömöt és a gyászt is ennek szellemében megélni. Ajándék, ha felismerjük azokat a helyzeteket, amelyeken keresztül Isten gazdagítja az életünket.

A főbb állomások az életútján

Bakos Frigyes Káptalanfán született 1948. február 8-án. Győrben szentelték pappá 1971. június 17-én. Sümegcsehin szolgált 1971 és 1973 között, Kaposváron a Jézus Szíve-templomban 1973-től 1978-ig. Zselickislakon volt plébános 1978-től tizenkét évig. Ajkán a Jézus Szíve-plébánián 1990 óta teljesít szolgálatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában