kötelességünk a múltunk megismerése

2021.06.06. 18:12

Ötven éve város Balatonfüred: Nosztalgiázás helyett legyen öntudat, önbizalom!

Ötven évvel ezelőtt döntöttek Balatonfüred várossá szervezéséről. Ebből az alkalomból múltidéző, főként fotókból álló kiállítást nyitottak a Vaszary Galériában szombaton, amelyen kapcsolódtak a 20. század egyik legjelentősebb költője előtt tisztelegve, a Pilinszky János emlékévhez, születésének 100. évfordulója alkalmából.

Kovács Erika

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: Nagy Lajos

Bóka István emlékeztetett, a Magyar Népköztársaság elnöki tanácsa a1971. február 19-i ülésén döntött Balatonfüred várossá szervezéséről, amely április 25-én lépett hatályba. A város polgármestere kiemelte, ötven évvel később, 2021. márciusában egész éves ünnepi programsorozatról született döntés, amelyből kiemelkedik a mostani fotókiállítás. Ezzel hosszú idő után ismét kinyitja kapuit a Vaszary Galéria, ahol több mint egy éve, a galéria 10. születésnapján nyitottak meg egy kortárs tárlatot, amelyet azonban a pandémia miatt rövidesen bezártak, és „átköltöztek” az online térbe.

Fotó: Nagy Lajos

A polgármester szavai szerint túljutottunk egy nehéz időszakon. – Ötven év és száz kép az MTI, a Fortepan gyűjteményeiből; a plakátok, a filmek, az újságoldalak az elmúlt öt évtized kiemelkedő mozzanatait dokumentálják. Az emlékezés fontos, utalt a kiállításra, majd hozzátette, a város is az emlékeivel, a történetével és a hagyományaival azonos. A képek megtekintését az üres nosztalgiázás helyett öntudat, és önbizalom kísérje! Keressük a közösségnek azokat a vonásait, arcát, amely megerősít bennünket! Bóka István rámutatott, a tárlat érdekesen dokumentálja a folyamatot, ahogyan a községből város lett. Tanulságos megfigyelni, hogy azok a Balatonfüredre ma is jellemző, és meghatározó tevékenységek, amelyek jövőképüknek is fontos elemei, ’71-ben már csírájukban, vagy korábbi hagyományok folytatásaként megvoltak. Emellett lehet látni a változást is, különös tekintettel az épített környezetre, ilyenek egyebek mellett az iskolák, az intézmények, amelyek a legmarkánsabb változást jelentik Balatonfüreden.

– Nagyon fontos kötelességünk a múltunk, hagyományaink megismerése, és tisztelete. A nagy kép sok ezer kicsi pontból, a nagy közösség sok tízezer füredi polgár tevékenységéből áll össze, vélekedett, majd köszönetet mondott mindenkinek, aki a múltban és az elmúlt ötven évben a város építéséért, fejlődéséért bármilyen területen valamit tett, akár kétkezi munkásként, tanárként, orvosként, postásként. Tettek azért, hogy a város gyarapodjon anyagiakban, szellemiekben és lélekben. A polgármester méltatta, hogy a kiállítás szervezői megidézték a város talán legerősebb hagyományát, az irodalmi-költészeti emlékezetét. Nem véletlenül kerültek a képek mellé elhelyezett Pilinszky János gondolatai, a költő születésének 100. évfordulója alkalmából. – Minden eredményünknél több, ha idegenként értékeljük önmagunkat, és sajátunkként mások eredményét, idézte a költőt Bóka István.

 

Az emlékezés után Kincses Károly fotómuzeulógus megnyitotta a kiállítást, amelynek kurátora Virágvölgyi István képszerkesztő, a Capa Központ kurátora. Juhász Anna irodalmár versidézetekkel, illetve rövid elemzésekkel tisztelgett Pilinszky János költő előtt, Seress Zoltán, Jászai Mari-díjas színművész közreműködésével. A kiállítást 2022. január 9-ig lehet megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában