koferencia

2021.06.16. 20:00

Zacher Gábor főorvos, toxikológus: Más lesz az élet a járvány után

Már sohasem lesz az életünk ugyanolyan, mint a járvány előtt volt, erről beszélt egyebek mellett Zacher Gábor főorvos, toxikológus a Járvány, függőség, poszt-Covid és a jövő című előadásában, a veszprémi Alkohol-Drogsegély Ambulancia (ADA) szakmai konferenciáján, a História Malomkert Sörházban, szerdán.

Kovács Erika

20210616 Veszprém Járvány, függőség, posztcovid és a jövő címmel tartott eladást Zacher Gábor az Alkohol-Drogsegély Ambulancia szervezésében Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Virányi Judit, az ADA igazgatója köszöntőjében elmondta, több mint 86 millió forintot nyertek egy kiírásra a Szertelenül határok nélkül című pályázattal még korábban, de a programok folytatását megakadályozta a koronavírus-járvány. A pályázat célja, hogy a szerhasználat megelőzése és visszaszorítása érdekében különböző szemléletformáló programokat szervezzenek mások mellett diákoknak, pedagógusoknak, szülőknek, szenvedélybetegeknek. Ilyen a hozzátartozói csoportok szervezése Noszlopon, a Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézményében.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A pályázati támogatás érinti klubhelyiség, drogprevenciós szabadulószoba kialakítását, illetve az úgynevezett Holdsugár programot Veszprémben. Céljuk a szerfogyasztó, és ebből a szempontból veszélyeztetett fiatalokkal foglalkozó szervezetek, intézmények, illetve képviselőik, szakembereik együttműködése, workshopok, szakmai műhelyek és napok szervezése. Nagyon fontos a színház – és meseterápia, a családi napok a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Mindemellett nagyon lényegesnek tekintik a fiataloknak és felnőtteknek szóló gondolatindító nyílt napokat, valamint az érzelmeket érintő előadásokatiskolákban, a megyei büntetés-végrehajtási intézetben, és Noszlopon, a Szenvedélybetegek Rehabilitációs Intézményében. Meghatározó a gyermekeket, fiatalokat, szülőket és nagyszülőket érintő roma program Devecserben. Kiemelkedő jelentőségűek a motivációs hetek Veszprémben, a Szenvedélybetegek Nappali Ellátó Intézményében álláskeresési, jogi tanácsadással, filmklubbal, főzőkurzussal egybekötve.

- A program jelentős állomása a mostani előadás, fogalmazott az igazgató.

Zacher Gábor főorvos, toxikológus a koronavírus, illetve a poszt-Covid apropóján beszélt egyebek mellet az oltás fontosságáról, a jelenlegi vakcinákról, a vírustagadás káros hatásairól, az egészségügy helytállásáról, a kommunikáció jelentőségéről.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Utalt arra is, hogy miként érintette a járvány a mentális egészséget, és hogyan, miben változtatta meg az életet, így részletezte például a dohányzást, a droghasználatot, az alkoholfogyasztást, az étkezést, a szórakozást és a közösségi médiát érintő hatását.

Előadását később részletesen közöljük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában