Betekintés a hetven éve működő Almádi Magocskák Óvoda mindennapjaiba

Többszöri költözés, földrengés, átszervezések nehezítették az Almádi Magocskák Óvoda elmúlt évtizedeit, azonban mára a stabilitás, biztonság jellemzi az intézményt, ahová tíz csoportba összesen 252 gyermek jár. Az idén alapításának hetvenedik évfordulóját ünnepli az óvoda.

B. Virág Rita

A Magocskák óvoda születésnapi ünnepségén az intézménybe járó kicsik adtak műsort

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Magocskák óvodát 1951-ben alapították. A településen már előtte is működtek hasonló intézmények, Kovács István helytörténész szerint már az 1800-as évektől kezdve, bár ezek akkor vallási felekezetekhez kapcsolódtak.

Az almádi óvoda kezdetben egy különösen kellemes létesítményben, Zolnayné leányneveldéjében és üdülőjében kapott helyet. Erről az ­1931-es Budapesti Hírlap azt írja: legjobb társaságok kedves, kellemes üdülőhelye, teljesen pormentes, a fövenyfürdőtől nem messze. Vörösberényben pedig az Ady utcában nyílt meg egy ovi, amely a 2001-es bezárásáig működött ebben a városrészben.

Később a Kánya-villában nyitottak még három csoportot, s ezzel párhuzamosan működve 1976-ban a Bajcsy úton megépült a jól ismert, lapos tetős óvoda, három csoportnak helyet adva. Főzőkonyhát is kialakítottak, az akkori technikai felszereltséggel, akkori szabályozások szerint. Addig az ételt az iskolai napköziből hozták a gyerekeknek. Itt 43 évig működött az ovi, 2019 decemberéig. Az 1985-ös földrengés komoly károkat okozott a Kánya-villában, amit újjá kellett építeni. A sárga épületben ezután két csoport működött egészen 2019-ig. Akadtak olyan évek, amikor a városi könyvtárnak is otthont adott.

A földrengés után épült meg a jelenlegi létesítmény elődje a Mogyoró utcában, eredetileg három csoporttal, és a tervek szerint tizenöt évre. Szerencsére azonban folyamatosan nőtt a város lakossága, egyre több gyermek járt ide, így előfordult olyan is, amikor a tornateremből alakítottak ki csoportszobát. Ebből is látszik, elodázhatatlanná vált a felújítás: 2012-ben átalakították az épületet, ott négy csoport működött tovább. Aztán 2019 decemberében lebontották. A Mogyoró utcában 2019 decemberére készült el a tíz csoportnak helyet adó, a legújabb előírásoknak megfelelő, korszerű létesítmény, ahová 252 gyermek jár. Itt nagy tornaterem, fejlesztőszoba, ovis sportpálya, kis konyhakert, mezítlábas ösvény, játszótér, mászófal is megtalálható a gyermekek igényeinek megfelelően. A főzőkonyha maradt a Bajcsy úton, a 2018-ban felújított épületből szállítják az ételt.

A Magocskák óvoda születésnapi ünnepségén az intézménybe járó kicsik adtak műsort Fotó: Balogh Ákos/Napló

Kezdetben lelkes fiatalok dolgoztak az óvodákban, és velük együtt kialakult egy rendkívül összetartó, szakmai­lag igényes kollektíva, amely közel negyven évig dolgozott együtt. Az intézmény első vezetője Nánási Mihályné, Rózsa néni volt, őt követte Borbély Zoltánné, Anci néni. Aztán Sári Jánosné Marika látta el a vezetői teendőket, majd 2001-től Herczegné Budai Bea vette át a stafétát. Beckerné Sabján Ottília pedig 2019-től igazgatja az intézményt.

Érdekes, hogy míg a ­80-as években 38-40 gyermek tartozott egy csoportba, addig a földrengést követően 25-30 gyermekre csökkent a létszám. Az ezredfordulón tizenegy csoportot működtetett az óvoda, ám a kicsik száma olyannyira megcsappant, hogy a vörösberényi óvodát be kellett zárni. Most újra növekedés tapasztalható, ismét megteltek a csoportok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában