Szorgalom és lelkesedés

2021.07.29. 14:00

Rybár Olivér munkáját Pro Meritis-díjjal ismerték el

A Cholnoky Jenő földrajztudós életét kutató veszprémi geográfus, Rybár Olivér Pro Meritis-díjat vehetett át Porga Gyula polgármestertől a Laczkó Dezső Múzeumban.

Juhász-Léhi István

Rybár Olivér sokat tett a Cholnoky-emlékhelyek megismertetéséért is. Az elismeréssel a díjátadó után

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A laudációból kiderült: Rybár Olivér több mint egy évtizede jelentős kutató és publikációs tevékenységet végez Veszprém város szülötte, Cholnoky Jenő földrajzprofesszor életműve feltárása és méltó bemutatása érdekében. Tevékenysége jelentős mértékben gyarapítja kulturális kincsein­ket. A geográfia tudománytörténeti kérdéseivel Puskás János szombathelyi főiskolai tanár ösztönzésére és támogatására már diákkorában igen intenzíven foglalkozott, s társai közül kitűnt lelkesedésével, akadályokat nem ismerő szorgalmával és céltudatosságával.

Számos színvonalas szakmai előadást tartott különböző tudományos intézményekben, többek között az érdi Magyar Földrajzi Múzeumban, országos konferenciákon és közművelődési fórumokon.

Márkusné Vörös Hajnalka méltatásában az is elhangzott, hogy az oktatás és nevelésügy nagy nyeresége, hogy tudását tanárként, iskolában, gyerekek között is kamatoztathatja, s eredményesen motiválhatja őket a természet és a hazai tájak önzetlen, áldozatokat is vállaló szeretetére.

Elhivatottsága, kitartása és szorgalmas munkája gyümölcseként értekezésekben, ismeretterjesztő cikkekben adhatta közre eredményeit, melyek méltó megbecsülést szereztek Veszprém városának és a geográfiának egyaránt.

Rybár Olivér sokat tett a Cholnoky-emlékhelyek megismertetéséért is. Az elismeréssel a díjátadó után Fotó: Pesthy Márton/Napló

Rybár Olivér sokat tett a Cholnoky-emlékhelyek megismertetéséért is. Fontos kezdeményező szerepet vállalt, valamint állhatatos szervezőmunkát végzett a veszprémi Cholnoky-szobor – Balás Éva alkotása – elkészítése és felállítása érdekében. A Cholnoky család történetéről a Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatásának elnyerésével könyvet írt, melynek megjelentetése fontos, eddig nem ismert adatokat és összefüggéseket tárhat a nyilvánosság elé.

Rybár Olivér több mint egy évtizede sokrétű és kölcsönö­sen eredményes munkakapcsolatban áll a Magyar Földrajzi Múzeummal. Együttműködésük során mindig tanúbizonyságot adott szakmaszeretetéről, a Cholnoky-téma iránti őszinte, lankadatlan érdeklődéséről, segítőkészségéről és cselekvésorientált elhivatottságáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában