Céltudatos várpalotai versenyzők

2021.07.07. 06:50

Történelmi íjászok versengése három helyszínen – Cél az országos döntő

Közel 150 íjász mérte össze tudását a minapi történelmi kvalifikációs és minősítő versenyen Várpalotán, ahol kiválóan szerepeltek a házigazda Thury-vár Vitézei Hagyományőrző és Sport­egyesület tagjai.

Szabó Péter Dániel

Az ország minden tájáról érkeztek íjászok a várpalotai kvalifikációs versenyre

Fotó: Szabó Péter Dániel

Nem először adott otthont a város a történelmi íjászok országos seregszemléjének, ám a Thury- vár környékének fejlesztése miatt ezúttal nem a várkertben, hanem három másik helyszínen lőttek a célokra az indulók. A várudvar mellett a közeli evangélikus parókia kertjében, valamint a Felsővárosi Kvártélyház udvarán jelölték ki a helyszíneket a szervezők.

A Magyar Íjász Szövetség által koordinált országos történelmi kvalifikációs és minősítő versenyen természetesen a házigazda Thury-vár Vitézei Hagyományőrző és Sport­egyesület tagjai is rajthoz álltak, összesen tizenhat íjász vágott neki a megmérettetésnek. Felkészültségüket jól mutatja, hogy közülük tizenegyen a dobogó valamely fokára is felállhattak a viadal végeztével, s tízen a kvalifikációs szintet is meglőtték a pécsváradi országos döntőre, mondta el lapunknak Oláh Tibor várkapitány, az egyesület vezetője és edzője.

Az aranyérmes Molnár Tiborné fogadja Oláh Tibor gratulációját az eredményhirdetésen
Fotó: Szabó Péter Dániel

Aranyérmet szerzett kategóriájában a versenyen Járfás Zsuzsa (modern íj, szenior plusz korosztály), Tornyos Zoé (modern íj, kadét), Molnár Tiborné (longbow, felnőtt), Lacó Klaudia (természetes íj, felnőtt), Kiss Levente (természetes íj, kadét). Ezüstérmet akasztottak a várpalotaiak közül Dóra Léna (modern íj, mini), Horváth Kevin (modern íj, mini), Tornyos Viktor (longbow, felnőtt) nyakába, míg a dobogó harmadik fokára állhatott a várpalotai megmérettetésen Király Krisztina (modern íj, mini), Dóra Korina (modern íj, kadét) és Kovács Gergő (modern íj, ifjúsági).

– A versenyzőink közül Varga Márk negyedik lett, ám ő már előzőleg meglőtte a kvalifikációt, és biztató Horváth Viktória versenyzése és negyedik helyezése is. Godzsa Zoárd a rendkívül erős felnőttmezőnyben az előkelő hetedik helyezést érte el, és másodosztályú minősítést ért el – tette hozzá Oláh Tibor, akitől megtudtuk, az elkövetkező hetekben még két versenyre utaznak a várpalotai íjászok, amelyeken reményei szerint még többen kvalifikációt tudnak szerezni az országos döntőre. A finálét augusz­tus utolsó hétvégéjén rendezik Pécsváradon.

Az ország minden tájáról érkeztek íjászok a várpalotai kvalifikációs versenyre
Fotó: Szabó Péter Dániel

A Thury-várral kapcsolatos hír még, hogy július 1-jétől a felújítási munkálatok miatt a várba való bejutás nem a főbejáraton történik, hanem az Újlaky utcai gyalogos-átkelőhely felől. A Thuri téren, a térkövezett járdán végighaladva, az épület hátsó bejáratánál fogadják a látogatókat. A könnyebb eligazodás érdekében táblákat is kihelyezett a Thury-Vár Nonprofit Kft.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában