Ünnepi istentisztelet Takácsiban

2021.08.31. 20:00

A pápai járás környékén 18 római katolikus, 11 református és 4 evangélikus templom újul meg

Az elmúlt években állami támogatásokból újult meg a református templom teljes tetőszerkezete, illetve hőszigetelték a gyülekezeti termet és a parókiaépületet.

Laskovics Márió

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a környék egyházi támogatásairól számolt be. Jobbra Borsi Péter segédlelkész és Tóth András lelkészi jegyző

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Hálaadó istentiszteletet tartott a Takácsi Református Egyházközség múlt vasárnap a helyi református templomban, annak közelmúltbeli felújítása okán. Tóth András, a Pápai Református Egyházmegye lelkészi jegyzője igehirdetésében a Jézus Krisztusnak fogadott hűségre emlékeztetett, a konfirmációi fogadalom fontosságát hangsúlyozta. – Örömmel tekintünk e hajlékra, mert megújulhatott, szép formát kapott. Hálát adunk Istennek, hogy a környezete, a parókia is megszépülhetett. A legnagyobb boldogságunk, amikor közösségben együtt lehetünk Istennel, házában átélhetjük áldott jelenlétét, legyünk hálásak ezért – prédikálta Tóth András.

Tóth András, a Pápai Református Egyházmegye lelkészi jegyzője igehirdetésében a Jézus Krisztusnak fogadott hűségre emlékeztetett, a konfirmációi fogadalom fontosságát hangsúlyozta Fotó: Laskovics Márió/Napló

Borsi Péter segédlelkész az úrvacsora után emléklappal köszöntötte a jubiláló konfirmandusokat. A munkálatok kapcsán elmondta, a Magyar Falu Programban több mint 29 millió forint támogatást nyertek a közösségi terek felújítására. A Bethlen Gábor Alapkezelőtől az elmúlt években több mint 10 millió forintot kaptak. A templomtetőt 2019-ben cserélték, korábban a tornyot és az északi falat renoválták. A parókia épületegyüttese új tetőt és nyílászárókat, külső szigetelést kapott.

Borsi Péter segédlelkész emléklappal köszöntötte a jubiláló konfirmandusokat Fotó: Laskovics Márió/Napló

Tóth József gondnok az egyházmegye nevében köszöntött. Mint mondta, aki templomot és parókiát újít fel, az a jövőt építi és közösséget teremt. Mai, atomjaira széteső társadalmunkban nincs ennél fontosabb. Isten, haza, család: e három érték mellett érdemes leélni életünket. Bíznak benne, hogy az itt szolgáló lelkész házaspár segítségével egy megfiatalodó, megújuló közösség viszi majd tovább a helyi hagyományokat.

Tóth József gondnok az egyházmegye nevében köszöntötte az ünneplő gyülekezetet. Jobbra Borsi Péter segédlelkész és Tóth András lelkészi jegyző Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő felszólalásában kiemelte, fontos, hogy megerősödjünk a hitben és összefogjunk, hisz bármerre nézünk, keresztényüldözés mindenhol tetten érthető a világban. Magyarországon is vannak olyan erők, akik egész másképp látják az életünket.

– Az állam országosan több mint 30 milliárd, a pápai járás tágabb területén mintegy félmilliárd forinttal forinttal támogatja az egyházakat. A környéken 18 római katolikus, 11 református és 4 evangélikus templom újul meg. A kormány segíti a kis egyházközségeket, mert ilyen nagyságrendű forrást az idősödő és fogyó gyülekezetek nem képesek előteremteni. A környéken közel tíz útszéli kereszt is megújul, egyenként 850 ezer forintos állami támogatásból – jegyezte meg Kovács Zoltán.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a környék egyházi támogatásairól számolt be. Jobbra Borsi Péter segédlelkész és Tóth András lelkészi jegyző Fotó: Laskovics Márió/Napló

Szakács Gergely pápai lelkipásztor és Vajda György polgármester levélben köszöntötte az ünneplő gyülekezetet. Az összejövetel közös ebéddel, szeretetvendégséggel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában