Száz év együtt a várossal

2021.08.28. 15:30

Centenáriumát ünnepli a fűzfői Nitrokémia

Fennállásának 100. évfordulóját ünnepli a Nitrokémia Zrt. A nagy múltra visszatekintő állami vállalat az elmúlt száz évben rendkívül nagy átalakuláson ment át. Az 1921 augusztus 29-én, hadiipari profillal létrehozott társaság a 2000-es évektől állami tulajdonú környezetvédelmi szakcéggé vált. Fő tevékenysége a társaság jogelődjei által, továbbá a mások által okozott és állami felelősségvállalási körbe tartozó környezeti károk felszámolása.

Molnár Sándor

20210827 Balatonfűzfő polgármesteri hivatal. 100 éves a Nitrokémia, emléktábla avató Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: PESTHY MARTON

A város önkormányzatával közösen ünnepelte az alapítás századik évfordulóját a Nitrokémia Zrt. A gyár egykori vezérigazgatósági épületében, a mai városházán emléktáblát avattak a jeles évfordulón. A réz domborművet – Pintér Balázs és Nagy Edit alkotását – Szanyi Szilvia polgármester és Tóth Csaba, a Nitrokémia Zrt. vezérigazgatója avatták fel.

Kontrát Károly országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a város és a gyár története összekapcsolódik. – Úgy is fogalmazhatunk, hogy száz év együtt. A Nitrokémia sokat köszönhet a Fűzfőn élőknek, a helyiek pedig sokat köszönhetnek a Nitrokémiának. Ez egy sikertörténet. Generációk sora dolgozott a társaságnál, amely családok ezreinek adott munkát. A társaság a száz év alatt végig állami tulajdonban volt, és hozzájárult Fűzfő gyarapodásához, hiszen munkahelyeket, lakásokat adott, megélhetést biztosított, és azt tapasztalom, hogy ezért a fűzfőiek hálásak is – jegyezte meg a képviselő.

Ünnepi beszédében Tóth Csaba úgy fogalmazott, hogy Magyarországon kevés olyan cég van, amely állami tulajdonban tudott maradni száz éven keresztül, képes volt megújulni és fel tudta venni az élet ritmusát. Köszönte a polgármester asszonynak, hogy helyet adott az emléktáblának az egykori vezérigazgatóság épületében, amely így méltó helyen lesz, és mindenkit emlékeztet arra, hogy honnan indult és hová jutott el száz év alatt a Nitrokémia Zrt.

Szanyi Szilvia polgármester elmondta, hogy a gyár létrehozása megalapozta nagyon sok ember életét is. Sokan kerültek ide – többek között az ő szülei is – a Nitrokémia révén. Az emberek munkahelyet találtak, letelepedtek itt, iskola, uszoda és sportközpont is épült. Megjegyezte még, hogy szeretné, ha az évfordulóval nem zárulna le egy fejezet, hanem a település fejlődése ugyanúgy megindulna, mint annak idején.

A köszöntőket követően Tóth Csaba vezérigazgató elevenítette fel a gyár múltját, és ismertette a hallgatósággal a társaság napjainkban folytatott tevékenységét, illetve a terveiket. A vezérigazgató elmondta, azt szeretnék, hogy akik náluk dolgoznak, biztos jövőképet lássanak. Elsődleges céljuknak tekintik a környezet megóvására tett erőfeszítések növelését, a megújuló energiaforrások hasznosításának bevezetését. Egy – a település életét nem zavaró – logisztikai, könnyű gyártási központ minta projekt létrehozásán is gondolkodnak, amelyhez az infrastruktúra és az ötletek megvannak, csak a forrásokat kell megtalálni hozzá.

A vendégeket és a város lakóit az emléktábla-avatót követően a papírgyári parkolóba várták, ahol 100 év képekben címmel nyílt kiállítás, ahol a Nitrokémia és a város archívuma mellett az egykori dolgozók fotói, oklevelei, kitüntetései és egyéb ereklyéi is láthatóak voltak.

Műsort adott a Balatonfűzfői Irinyi János Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Fúvós Zenekara, és meghívták Bereczki Zoltánt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában