Volt kiváló tanítványok

2021.09.13. 06:50

Díszokleveleket adtak át a veszprémi egyetemi tanévnyitón

A Veszprémi Vegyipari Egyetem 1949-ben jött létre a Budapesti Műszaki Egyetem kihelyezett karaként.

Őrsi Ágnes

20210910 Veszprém Pannon Egyetem vas-, gyémánt- és aranydiplomák átadása a Mérnöki Karon Németh Sándor dékán és Gelencsér András rektor adja át Gaál Zoltán Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Önállósodott, majd hosszú évekig működött egykarú vegyipari egyetemként. Ez a magyarázata annak, hogy a jogutód Pannon Egyetem Mérnöki Karának tanévnyitóján a megjelent vas-, gyémánt- és aranydiploma-várományosok száma összemérhető volt a kar idei elsőévesei számával.

2003 óta a Pannon Egyetem szenátusa azzal tiszteli meg a 65, 60 és 50 éve végzett hallgatóit, hogy részükre vas-, gyémánt-, illetve aranydiplomát adományoz. Így a mérnöki kar idei tanévnyitóján az 1956-ban, 1961-ben és 1971-ben végzettek folyamodhattak jubileumi díszoklevélért. Az ünneplők kérését Chikán András évfolyamszenior, az egyetem első diákrektora terjesztette elő. Talán nem csak remény, hogy a megható ceremónia a gólyákat is megfogta, hiszen afféle családi eseménynek lehettek szemtanúi.

A hétvégi veszprémi tanévnyitóra meghívott vasdiploma-várományosok közül csak Ács Zoltán tudta személyesen átvenni a dokumentumot. Tizenketten vették át a gyémánt- és az 1971-ben végzettek közül ötvenkilencen az aranydiplomát. A körültekintő szervezésnek köszönhetően az érdeklődők online élő adásban is bekapcsolódhattak a Pannon Egyetem Mérnöki Karának idei tanévnyitójába, a fotók a kar honlapjáról letölthetők, az évfolyamszenior pedig arra is gondolt, hogy online „Önéletrajz-albumot” állítson össze. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora így ír a fél évszázadról a legendássá vált évfolyam emlékkönyvébe:

„[…] egymaga több vezető oktatót adott az egyetemnek, mint egy-egy évtized összes többi évfolyama együttvéve. Nem is beszélve arról, hogy mindmáig egyedüliként diák rektort és rektort is képes volt az évfolyam kiállítani.” Az említett rektor, Gaál Zoltán a „rektorok rektora”, hiszen miután végigjárta a ranglétrát a gyakornokságtól a rektori tisztségig, a Magyar Rektori Konferencia elnöke is volt. Rektorsága idején lett Pannon Egyetem a Veszprémi Egyetemből, és vált ötkarúvá az intézmény.

Végighallgatva a laudációkat, értékes életpályák rajzolódtak ki előttünk, telve az egyetem hírnevét is öregbítő kiváló szakmai munkával. Lehet-e ennél vonzóbb a veszprémi perspektíva egy pályakezdő számára?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában