Befejeződtek a beruházások

2021.09.25. 06:50

Itthon egyedülálló millenniumi harangjátékot is avattak Bakonybélben

A felújított Szent Gellért tér és a 60 harangból álló millenniumi (1018–2018) harangjáték átadási ünnepségét rendezték meg pénteken a község központjában.

Juhász-Léhi István

20210924 Bakonybél Szent Gellér tér. A felújított Szent Gellért tér és a 60 harangból álló millenniumi harangjáték átadási ünnepsége Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– A mostani beruházás nem az első, és nem is az utolsó bizonyítéka annak, hogy milyen nagy dolgok születnek abból, ha az egyházi közösségek, a helyi közösségek, a helyi képviselők és a kormány az építő munkát helyezi a középpontba a civakodás helyett – mondta Dömötör Csaba államtitkár. – Bakonybél három fő kormányzati törekvés együttes találkozási pontja: szeretnénk, ha a magyar falvak erősödnének, szeretnénk, ha szakrális és egyházi közösségek erősödnének, és azt is szeretnénk, ha a magyar turizmus is erősödne, ami nem csak gazdaságpolitikai célkitűzés.

Hozzátette: az elmúlt hónapok a magunk felé fordulás időszaka volt, melyben a saját közösségeink, helyeink felé fordultunk, miközben rájöttünk, hogy nem kell több ezer kilométert utaznunk ahhoz, hogy emelkedett és évszázados méltóságot tükröző helyekre bukkanjunk.

Dömötör Csaba államtitkár a bakonybéli átadón Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Nincs olyan értéke a világnak, amit idehaza, a saját hazánkban ne találnánk meg – hangsúlyozta tegnap bakonybéli ünnepi gondolataiban Dömötör Csaba parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő három évtizedet tekintett vissza a múltban, szót ejtve az egyházi restitúcióról, melynek kapcsán az elszenvedett kártételek helyrehozására törekedett a rendszerváltáskor az Antall-, és az elmúlt évtizedben az Orbán-kormány.

– Valóban nem volt egyszerű az elmúlt öt év, de együtt sikerült, és együtt ünnepelhetünk – mondta. Szavaiból kiderült, hogy nem kevesebb mint közel kétmilliárd forintos beruházás fejeződött be.

Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát köszöntőjében az összefogást dicsérte, amelyben az önkormányzat, az egyházközség, a monostor és a település elnyerte a pályázatot és megvalósította a beruházást.

– Egy ország, de egy település jövője is azon múlik, hogy az emberek össze tudnak-e fogni jó, nemes, szent célok érdekében. Ezt dicséri ez az alkalom – hangsúlyozta a főapát.

Márkus Zoltán, Bakonybél polgármestere elmondta, hogy egy nehéz út végére értek, befejeződtek a bakonybéli millenniumi beruházások. A településvezető vázolta az elmúlt esztendők munkáját, amiből kiderült, hogy a monostorral már 2014-ben elkezdték a tervezési munkálatokat. 2018-ban aztán a rendház megkezdte a komplex beruházást, a templom teljes külső és belső felújításával. A következő évben aztán elkészültek a nevezett projektek, míg tavaly a Szent Gellért tér felújításához kezdtek, ami idén elkészült.

A millenniumi harangjátékot Hortobágyi Cirill főapát áldotta meg Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Valami lezárult, de van még feladatunk a millennium jegyében, ám az építkezésnek már nem a közterületeinken kell folytatódnia, hanem bennünk, helyiekben – fogalmazott a településvezető. – Az ezer év arra kötelez minket, hogy magyarságból, keresztény hitvallásból példát mutassunk.

A teret, az I. és a II. világháborúban elesettek emléktábláit, a millenniumi harangjátékot Hortobágyi Cirill főapát áldotta meg, közreműködött a Szent Mauríciusz-kórus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában