Húszéves a pápai Gyurátz Kör

Gazdag múltjára tekintett vissza az evangélikus gyülekezet előadás-sorozata, a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör, mely újrakezdi a közösségépítő alkalmait.

Laskovics Márió

Áldozó Tamás polgármester szintén méltatta a Gyurátz Kör munkáját

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör 20. évfordulója alkalmából ünnepi összejövetelt tartottak hétfőn az evangélikus templomban. Polgárdi Sándor esperes hálaadással tekintett vissza a kör gazdag múltjára, mely Borbély Lajos presbiter, művésztanár és Koczor György lelkész alapításával jött létre 2000-ben.

– A meghívott előadókat tekintve nagyon gazdag volt a paletta: az értelmiségitől kezdve az orvoson át, a pedagógustól, közéleti emberektől egészen a művészeti élet szereplőiig, Pápához kötődő személyiségekig, az evangélikus egyház elöljáróiig, az agráriumtól az űrkutatásig sokan megfordultak a körben, eddig közel 150 előadás hangzott el. Fontos, hogy közöttünk voltak, de meg is kell állnunk és elcsendesednünk, mert többen már nem lehetnek közöttünk. Például Varga György nyugalmazott esperes és felesége, Varga Györgyné Bárány Ágota kántor, akik rendszeres résztvevői voltak az előadásoknak. A kör üzenete, hogy a hit és a tudás összetartozik, jó közösségben lenni, ahol hittel hallgathatunk és mindig tanulhatunk különböző témákban, kérdések feltevésének lehetőségével is – mondta el az esperes, hozzátéve, a megemlékezést tavalyról halasztották el a pandémia miatt. Közel másfél éves kényszerszünet után a kör folytatja a város kulturális életét színesítő munkáját. A korábban megszokott időponthoz, a hónap utolsó hétfőjéhez igyekeznek igazodni.

Polgárdi Sándor ajándékkal köszöntötte az előadók doyenjét, a 90 éves Döbrönte Tibort. Áldozó Tamás polgármester felelevenítette, korábban a kör több összejövetelén részt vett, és mindig jó volt ott lenni. – A Pápai Evangélikus Egyházközség ünnepei arról tanúskodnak, hogy ez a közösség élni, erősödni akar, és ezt sokféle formában mutatja meg a városnak. Borbély Lajosban jó barátot ismertem meg, akit lehetetlen volt nem szeretni, mert egyszerűen a jóság, a kapcsolatok keresése, a közös munkára való törekvés és életöröm sugárzott belőle – jegyezte meg a városvezető.

Az alkalmon közreműködött a gyülekezet kórusa, Brenner Boglárka népdallal, levetítették a helyi televízió összeállítását, gyertyát gyújtottak az elhunytakért, végül írásos visszaemlékezéseket idéztek fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában