Igazi példaképpé vált

2021.09.16. 12:00

Vilonya nagy szülöttére, Pap Gáborra emlékeztek

VILONYA A helyi református templomban istentisztelet keretében elevenítették fel a 19. században élt Pap Gábor szabadságharcos, református püspök, országgyűlési képviselő emlékezetét, aki Vilonyán látta meg a napvilágot.

Juhász-Léhi István

Ovádi Péter országgyűlési képviselő szerint Vilonya egykori kiválósága igazi példakép. – Bátornak kell lenni ahhoz, hogy valakiről egyértelműen kijelentsük, hogy példakép számunkra. Manapság persze előszeretettel illetnek ilyen jelzővel bárkit, de ha valóban a jelentés mögé nézünk, akkor rájöhetünk, hogy csak nagyon kevés ember az, aki valóban kiérdemelte. Aki példakép, annak nem elég egy példaértékű cselekedetet véghez vinnie az életben. Becsülhetjük a tettéért, tisztelhetjük az ereje miatt, de ahhoz, hogy valaki példaképpé váljon, az egész életét aszerint kell élnie, egészen haláláig – fogalmazott Ovádi Péter.

Pap Gábor 1827-ben látta meg a napvilágot a településen. Szülei is mélyen vallásos reformátusok voltak, így már gyermekkorában szilárd alapokat kapott erkölcsösségből és megfelelő értékrendből. Fiatalon őt is elérte az 1848-as szabadságharc, s hamar a harctéren találta magát. Az osztrákok győzelme után az erdélyi havasokban bujkált, majd betegen fogságba esett, először Temesváron, majd Veszprémben is őrizték. A sors végül úgy hozta, hogy Pap Gábor kiszabadult és immáron gyakorló lelkészként folytatta az életét.

Bikádi László lelkész is méltatta Pap Gábor munkásságát
Fotó: Nagy Lajos

– Pap Gábor nem csak az egyház berkein belül alkotott kimagaslót. Élete második felében országgyűlési képviselőként is tevékenykedett és aktívan részt vett a közéletben – mondta a képviselő, aki szerint nagy szükség van manapság az ilyen példakép emberekre, amikor sok oldalról próbálnak megosztani minket, eltántorítani addig szilárdnak hitt értékrendünktől.

Fésüs Sándor polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy kötelességük a történelmi emlékek fontosságára felhívni a figyelmet, most Pap Gábor emléke előtt hajtanak fejet. Bikádi László lelkész pedig kiemelte: Pap Gábor mindent szívvel-lélekkel csinált, a lelkipásztori hivatását is.

– Őrizzük meg úgy az ősök hagyatékát, hogy a következő generáció abból építkezni tudjon – mondta.

A megemlékezés végén, a templom mellett koszorúkat helyeztek el Pap Gábor emléktáblájánál. Az ünnepségen a helyi népdalkör adott műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában