három napon át tanácskoznak

2021.09.16. 06:50

Konferencia Balatonfüreden – Középpontban az egészségügy, a gyógyítás

A 23. Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia és a 18. Országos Járóbeteg Szakdolgozói Konferencia megnyitóján Pásztélyi Zsolt, főszervező, a Medicina 2000 Szövetség elnöke méltatta az egészségügyet érintő, több százmilliárdos éves béremelést és a hálapénz kiiktatását.

Kovács Erika

20210915 Balatonfüred Flamingo hotel. XXIII Országos Járóbeteg Szakellátási Konferencia Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Wellness Hotelben megtartott Járóbeteg szakellátás: helytállás a járvány leküzdésében névvel konferencia egyik kiemelt témája a pandémia, három napon át tanácskoznak az ágazat képviselői.

- Összehozzák az ágazatot a feladatok, illetve a problémák, melyekkel naponta találkozunk, és hogy jól vezessük az intézményeket és jól gyógyítsunk – fogalmazott Pásztélyi Zsolt a járóbeteg ellátást képviselő szövetség elnöke. Hozzátette, a középpontban ezúttal is az áll, hogyan tehetik még hatékonyabbá az ágazat működését, illetve miként tudják segíteni a kórházakat. Az elnök kiemelte, az elmúlt időszakban a pandémia gyökeres változást hozott az egészségügyben, és a fórumon ennek hatásait is megvitatják.

Balogh Zoltán, a társszervező Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke örömmel szólt arról, hogy a tavalyi online konferencia után ismét személyesen találkozhatnak egymással az ágazat képviselői. A konferencia kiemelt témái között szerepel a járóbeteg ellátás részvétele az oltási programban, az újraindulás a Covid-19 harmadik hulláma után, és tanácskoznak a pandémai egészségügyi dolgozókra gyakorolt hatásának lehetséges kezeléséről is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség a konferencia nyitónapján állásfoglalt adott ki. Ebben egyebek mellett az áll, hogy az egészségügyi rendszer működésének jövőbeni javításához felajánlják szakmai segítségüket. Kifejtették, a pandémia rámutatott, az alap- és szakellátás együttműködésének erősítése nélkülözhetetlen a hatékony betegellátásban. Csökkenteni kell az adminisztratív terheket és akadályokat, a szakellátást a ténylegesen szakorvost igénylő esetekre kell fenntartani, felesleges számos gyógyszer, gyógyászati segédeszköz felírását szakorvosi véleményhez kötni, ezt vizsgálni, szabályozni kell. A meglévő informatikai rendszerrel, az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér kihasználásával a felesleges „betegmozgásokat” ki lehet iktatni. Tisztázni kell a kórházi osztály keretében működő szakambulanciák és az önálló szakrendelések funkcióját, szabályozásukat el kell különíteni. A szövetség üdvözli a hálapénz kivezetését, várja annak tisztító hatását az ellátási folyamatokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában