Lovas, íjász és kulturális központ

2021.09.24. 20:00

Lovardát avatott a Szmrecsányi Kánság Barnagon

A Kassai Lovasíjász Iskola Szmrecsányi Kánságának Lovarda avató ünnepségét tartották szeptember 24-én Barnagon. A kormány 426 millió forinttal támogatta a 20-szor 40 méteres, fedeles lovarda megépítését, amelyhez istálló, közösségi tér és matracos szállás is készült konyhával, fürdőszobával. Az új lovasíjász központ a település és a Balaton-felvidék lovas sportjának egyik ékköve lehet.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Dallos Gyula miniszteri biztos köszönte a kormánynak, hogy Barnagon megépülhetett ez a multifunkcionális, gyönyörű létesítmény, amellyel több célt is elértek. Egyrészt növelték a vidék népességmegtartó erejét. Másrészt a ma virtuális és liberális világában a fiatal generáció eltávolodott a természettől és nem ismeri, nem becsüli a teremtett világ igazi értékeit. A ló általi neveléssel viszont vissza tudják irányítani a gyermekeket a természethez.

Horváth Zoltán, Kontrát Károly, Dallos Gyula, Kassai Lajos és Szmrecsányi Márton vágták át ünnepélyesen a szalagot a lovarda bejárata előtt Fotó: Molnár Sándor/Napló

A sport egy nemzetet felemelő, egy nemzetet összetartó, egy nemzetet egészségben tartó erő. A lovasport a ló által egy viselkedési forma, eszköz az ember nevelésében, amely a tevékenysége által megérinti a testet és a lelket fogalmazott a miniszteri biztos, aki azt kívánta, hogy a település és a régió tekintse a sajátjának ezt a csodálatos létesítményt, amelyben rengeteg egyéb rendezvényt is megtarthatnak praktikusan.

Kontrát Károly országgyűlési képviselő szerint fontos az, hogy tudjuk értékelni, hogy mi a szerencse fiai vagyunk, hogy ebben az országban élünk. Magyarország egy erős és büszke európai ország, amely attól is erős és büszke, hogy ápolja, őrzi a hagyományait. Több mint ezeréves állam vagyunk, és fontos, hogy a lovas hagyományokat, az íjász hagyományokat és a lovasíjász hagyományokat is tovább vigyük, becsüljük és őrizzük.

A Szmrecsányi kánság tanítványai látványos lovasíjász bemutatót tartottak
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Kassai Lajos alapítómester elmondta, hogy az új lovarda nem csak a lovasíjászatot és a lovassportot szolgálja majd, hanem ismerve a Szmrecsányi családot, ez a létesítmény Magyarország kulturális életében is szerepet játszik majd.

 

A beszédeket követően a Szmrecsányi kánság tanítványainak látványos, lovasíjász bemutatóját láthatta a közönség az új lovardában. A bemutató végén Gondos Gábor, lelkipásztor mondott áldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában