A tapolcai főorvost kérdeztük

2021.09.22. 14:00

Még mindig az oltás az egyetlen megelőzési lehetőség

Már mondhatjuk, hogy évek óta megpecsételte, megpecsételi életünket a járvány. Mivel lassan ezzel fekszünk, ezzel kelünk, kezdünk hozzászokni, nem jelent újdonságot, és ezért az éberségünk is kezd elaludni!

Tóth B. Zsuzsa

bizonytalant választani, bízni a szerencsében, hogy a fertőzés elkerül, még akkor is felelőtlenség, ha az oltás felvételével jelentkezik kevés mellékhatás – mondja Huberth János főorvos

Forrás: Archív

Azért, hogy életünket továbbra is a bezártság után most már megszokott normális kerékvágásban élhessük, az újabb hullámot kellő elővigyázatossággal kell fogadnunk, mindent meg kell tennünk, hogy a fertőzést megelőzzük. Erre pedig az oltásnál jobb nincs jelen pillanatban Huberth János szerint.

A tapolcai főorvos úgy véli, a páciens alapstátusza, alapbetegsége a meghatározó, ezt a páciens háziorvosa ismeri. – Abban a kérdésben, hogy ki kérje a harmadik oltást, és az mi legyen, a kollégák kellő segítséget tudnak nyújtani. Jelenleg azonban a harmadik oltásnál sokkal lényegesebbnek és fontosabbnak látom, hogy azok a személyek, akik még nem oltatták be magukat, kérjék az oltást. A háziorvos kollégák ebben is segítséget tudnak nyújtani ugyanúgy, mint az oltás megkezdésekor. Tudni kell, hogy jelenleg minden vakcina rendelkezésre áll, és a beteg kérését, igényét is figyelembe véve, a szakma szabályai szerint javasolják az oltást. Tudjuk, hogy az oltásokról sok riasztó hír kering az interneten, terjed szóbeszéd formájában. Azt azonban állíthatjuk, körzetenként ezer feletti oltást alkalmazva tragikus, súlyos mellékhatást nem tapasztaltunk, ugyanakkor mindannyian vesztettünk el pácienseket a járvány miatt.

Sajnálatos, de jelenleg más módszert, lehetőséget a járvány megfékezésére, kivédésére nem tudunk, csak az oltást. Mint ahogy pillanatnyilag megbetegedés esetére még biztosan ható, a felépülést biztosító gyógyszeres terápiát sem tudunk. Azt, hogy az oltásnak lehetnek mellékhatásai, senki sem tagadja. Azonban hiszem, hogy a bizonytalant választani, bízni a szerencsében, hogy a fertőzés elkerül, még akkor is felelőtlenség, ha az oltás felvételével jelentkezik kevés mellékhatás, láz, esetleg helyi fájdalom. Az eddigi tapasztalatok szerint azok a személyek, akik be voltak oltva, nem, vagy kisebb százalékban betegedtek meg, kisebb százalékban kerültek kórházba, lélegeztető gépre, vagy haltak meg. Bizonyos veszteséggel azonban sajnos számolni kell óhatatlanul, ezt nem tudjuk elkerülni – mondta Huberth János. Tanácsként hozzátette, hogy a megelőzés érdekében a krónikus betegek ügyeljenek rá, hogy folyamatosan rendelkezzenek a megfelelő gyógyszer mennyiségekkel. Ne akkor szaladjanak a patikába, amikor itt van a járvány. Továbbá menjenek el az egyébként is szükséges időszakos vizsgálatokra mielőbb.

A bizonytalant választani, bízni a szerencsében, hogy a fertőzés elkerül, még akkor is felelőtlenség, ha az oltás felvételével jelentkezik kevés mellékhatás – mondja Huberth János főorvos Fotó: Archív

- Az időskor nem indokolja, hogy valaki ne kapja meg az oltást, sőt, a magyar gyakorlat is azt mutatta, hogy először az időseket kell beoltani. Lassan beleérünk az őszbe, jönnek a meghűléses, náthás esetek, olyan tünetekkel, vagy nagyon hasonlókkal, mint a covid tünetei. Nagy szükség lesz a covid szűrésre. Reményeink szerint hamarosan nem csak a megyeszékhelyen, hanem a kisebb városokban is lesz helyi mintavételi lehetőség. Elmondhatjuk tehát, hogy mostanra odatette a pecsétjét az életünkre a járvány, előretolódott miatta az időskori izolálódás, a depresszió, a társaság kerülése. Nagy – és közös – felelősségünk most, hogy tegyünk meg mindent, amivel megelőzzük a bajt, hogy az élet továbbra is a régi mederben mehessen tovább. Akinek bármilyen meghűléses, felső légúti hurutra jellemző tünete van, az továbbra is a háziorvost keresse fel először, ő kérheti indokolt esetben az ingyenes szűrést –mondta Huberth János.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában