beruházás

2021.09.22. 06:50

Megújul a pápai Külső-Várkert

Több mint 574 millió forint európai uniós és hazai forrást nyert el a pápai önkormányzat a Zöld város II. ütem című projektjével a Terület- és településfejlesztési operatív program (top) második körös kiírásán. Az említett fejlesztés két helyszínt érint: a Bakony-ér és a Petőfi Sándor Gimnázium közötti területet, valamint a Vajda Péter-lakótelep mögötti Külső-Várkertet.

Polgár Bettina

A már meglévő tómedret élővízzé alakítják Fotó: Polgár Bettina/Napló

A Bakony-ér és a Pápai Petőfi Sándor Gimnázium közötti területen már befejeződtek a kivitelezési munkálatok, a Vajda Péter-lakótelep mögötti Külső-Várkertben pedig hamarosan indulnak.

– Mindkét beruházási helyszínen a legfőbb célkitűzés a terület közparki funkciójának erősítése, a növényzet intenzitásának növelése, így újabb rekreációs, szabadidős zöldterületek növelik majd a pápai lakosság életminőségét – olvasható a helyi önkormányzat által a Naplóhoz eljuttatott közleményben.

A Külső-Várkerti beavatkozási helyszínen összesen mintegy 7200 négyzetméter terület újul meg a nagyszabású projekt keretében. A tájépítészeti munkák során a beteg, tájidegen, nem odaillő fákat kivágják, helyettük új növényeket ültetnek és növelik a zöldfelület intenzitását. Emellett stabilizált murvaburkolatú gyalogutakat, döngölt földutakat, valamint egy kiszolgáló­utat építenek, továbbá létrehoznak két ismeretterjesztő tanösvényt, illetve kiépítik a közvilágítást.

A parkban utcabútorokat, hulladékgyűjtőket és kerékpártárolókat helyeznek el. Nem utolsósorban épül egy közel 700 négyzetméter alapterületű játszótér is hét játékkal, valamint egy ügyességi játékokból álló motorikus park, melyen tíz eszközt helyeznek el a kivitelezést végző szakemberek.

A harmadik részfeladat keretében a meglévő tómedret élővízzé alakítják egy nyomóvezeték és egy elfolyóvíz-vezeték kiépítésével, így állandó vízfelületet kap a látványtó. A beérkező vizet a Pápai Várkertfürdő elfolyó vize adja majd, a gravitációs leeresztés során pedig a Bakony-érbe érkezik meg a tóból elfolyó víz. A látványtóhoz 265 négyzetméter felületű stéget is építenek.

A már meglévő tómedret élővízzé alakítják
Fotó: Polgár Bettina/Napló

Az új szabadidőparkban egy szolgáltatóépületet is létrehoznak, mely büfé-, foglalkoztatótér- és vizesblokkfunkciót lát el, a 150 négyzetméter alapterületű létesítménynek fedett terasza is lesz. Az épület részben kiszolgálja a parkba érkező vendégeket, részben pedig közösségi célokra is használható teret nyújt majd a lakótelepen élők számára.

A négy részfeladatot két kivitelező cég végzi el, az építőknek hat hónapjuk van a megvalósítására – közölte az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában