Több forráshoz jutottak a megyei civilek

A Veszprém Megyei Civil Hálózatért Közhasznú Egyesület várta kedden az érdeklődőket a Civil Info – Nea 2022 című országos tájékoztató rendezvényére a polgármesteri hivatal Kossuth-termébe.

Juhász-Léhi István

20210907 Veszprém Városháza. Civil info 2022 Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkárság helyettes államtitkára számokkal kezdte. A NEA (Nemzeti Együttműködési Alap) idén 9,3 milliárd forintot osztott szét: Veszprém megyéből 489 pályázat érkezett, 112 nem kapott támogatást, 377 igen, ami jobb, mint az országos átlag. 299 669 035 forint érkezett a megyébe ennek kapcsán. A Falusi Civil Alapra – ami összesen 5 milliárd forint – megyénkből 287 pályázat futott be, 100 kapott pozitív elbírálást, ami 276 108 582 forintot jelent ennek kapcsán. Végül a Városi Civil Alap számai: 253 érvényes pályázat volt, 44 nyert, ami 209 425 500 forint Veszprém megyének.

Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár szerint jól teljesítettek a megye civil pályázói Fotó: Pesthy Márton/Napló

A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy Veszprém „az első harmad és a középmezőny között” mozog országosan, úgy vélte, jól teljesített a megye minden szegmensben. Ám ez elmondható minden megyére, egyszerűen azért, mert sokkal több forrás van a rendszerben. Ennek kapcsán azt vázolta fel, hogy a NEA 2018-ban 5 milliárd forinttal indult, ez az összeg jövőre 10 milliárd lesz. Plusz kétszer 5 milliárd a Városi és a Falusi Civil Alap, azaz négyszeres a növekmény. Kérdésre válaszolva – hogy milyen célokra pályázhatnak a civilek – elmondta: mindenféle célra, a kultúrától az oktatáson át a sportig, az egészség- vagy éppen a szociális ügyekig.

Porga Gyula polgármester köszöntőjében elmondta, fontos, hogy helyben is támogassák a lehetőségekhez mérten a civil szervezeteket, hiszen egy erős közösség akkor tud felépülni, ha a helyi egyesületek, kis közösségek is erősek. Nem csak az önkormányzatoknak fontosak a civil szervezetek, hanem a kormány is gondot fordít arra, hogy erősítse ezeket a szervezeteket. Emlékeztetett, hogy Veszprém 2023-ig egy jelentős és nagy kihívás előtt áll, ám az Európa Kulturális Fővárosa program akkor lesz sikeres, ha a helyiek részesei, alakítói annak. Elhangzott, nem Veszprém fog akkor nagyot álmodni, hanem a térség is.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke megnyitójában arról beszélt, hogy az önkéntesség lehetőséget teremt arra, hogy „az emberek lelkében ott szunnyadó önzetlenség kibontakozzon”. Az önkéntesség ugyanakkor segít új kapcsolatok létrehozásában, de lehetőség arra is, hogy az ember kilépjen a komfortzónájából. 2010 óta folyamatosan nő az önkéntesek száma hazánkban, a felnőtt lakosság közel 30 százaléka végez önkéntes tevékenységet, hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában