idén 34 érmes bika került terítékre

2021.10.03. 20:00

Csodálatos szeptembert zártak – Trófeaszemlét tartottak Kővágóörsön

A Csobánc Földtulajdonosi Vadásztársaság 54 trófeát állított ki a hétvégi trófeaszemléjén. A tavalyi 17-tel szemben, idén 34 érmes bika került terítékre. A legnagyobb, 9,95 kilogrammos trófeával egy osztrák vadász, Helmuth Doster büszkélkedhetett, aki szeptember 21-én, Badacsonytomajon ejtette el az ezüstérmes bikát.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Bakony Vadászkürt Egylet kürtszavát követően, a vendégeket köszöntő Horváth Dezső polgármester megjegyezte, hogy bár már harmadik alkalommal rendeznek trófeaszemlét a kultúrház udvarán, de ilyen bőséges felhozatalban még nem volt részük. A Balaton- felvidék területén ezzel a trófea-mustrával már a huszonötödiket ünnepelhették.

A Csobánc Vadásztársaság csodálatos szezont zárt, derült ki Baracskay Lajos értékelőjéből. A vadásztársaság elnöke kiemelte, hogy a száraz szeptember ellenére eredményes szarvasbika vadászaton vannak túl, melynek eredménye 54 trófea lett. Az elnök gratulált az elejtőknek, akik sok szép lövést adtak le Magyarország legkeményebb vadjára, a bőgő gímbikára.

 

Elhangzott az is, hogy a külföldi vendégek először vették részt a társaság trófeaszemléjén. Az osztrák, német és szlovák vendégek szeretnek itt vadászni, és nagyrészük már bejelentkezett jövő szeptemberre is. Baracskay Lajos kiemelte még, hogy a vadászat akkor ér valamit, ha rekreációs tevékenységként élik meg azt a vadászok: pihennek, szórakoznak, és jól érzik magukat, sikeresen vadásznak, amíg itt tartózkodnak.

A társaság területén nehéz a vadászat, és nagyon sok tényezőnek össze kell jönnie ahhoz, hogy sikert érjenek el. Az idei szezon érdekessége volt, hogy nem a legjobb bőgő helyeken, hanem a kevésbé jó élőhelyek szélein ejtették el a bikákat, de a sok vendégnek köszönhetően, most oda is jutott vadász.

Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Kevés olyan nép van a magyaron kívül a világon, akinek a szarvas-kultusz a mondakörében, vagy az életében olyan szerepet játszik, mint a magyarokéban. Szeretném ezt nagyon sokszor és nagyon sok helyen tudatosítani, és legyünk büszkék arra, hogy mi itt élhetünk és vadászhatunk a Balaton-felvidéken – fogalmazott Baracskay Lajos.

A trófeaszemle mellett, az „Egy a Természettel” program keretében, vadfőző-versenyt is rendeztek, amelyen 10 csapat mérte össze tudását. Az pörköltek és a sültek szarvas-, illetve vaddisznóhúsból készültek. A rendezvényen háromszáz fő kóstolhatta meg a vadételeket és gyönyörködhetett a trófeákban a ragyogó napsütésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában