Átadták a Karitász jelenléti pontját a Haszkovó úti lakótelepen

Pénteken ünnepélyesen átadták és megnyitották a Haszkovó úti lakótelepen, a Damjanich utcában a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász jelenléti pontját és az ideglenesen itt működő központi irodát.

Juhász-Léhi István

20211015 Veszprém Veszprém-Főegyházmegyei Karitász Bódi Mária Magdolnáról elnevezett jelenléti pontjának átadása és megáldása Udvardy György érsek, balra Tornavölgyi Krisztián érseki irodavezető Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke ünnepi köszöntőjében elmondta, más mellett minden évben segítő kezet nyújtanak a Karitásznak, ha megyénkbeli rászoruló gyerekek érkeznek csopaki táborukba. A Katolikus Karitász munkatársai azok, akik testközelből érzékelik és tudják, hogy az emberen, ha szűkölködik, sokféleképpen lehet és kell segíteni, vélte. A segítségnyújtás egyike a legfontosabb küldetésüknek, és nem csak tárgyi segítséget, hanem segítő kezet is kapnak, akik betérnek az új irodába.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere az átadáson arról beszélt, hogy a Karitász jelenléti pontjának megáldása fontos esemény a város életében. A nélkülözők miatt is fontos, akiknek élete ezzel jobbá válhat. Ugyanakkor szerinte lehetetlen másokon segíteni, ha nem vagyunk jelen az életükben. Hozzátette: a helyi képviselők azon dolgoznak, hogy egyetlen polgár se szenvedjen hiányt. Meggyőződése szerint az új jelenléti pont a szolidaritás erős bástyájaként lelki menedéket nyújthat a rászorulóknak.

Ünnepi gondolatait Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója azzal kezdte, amit Ferenc pápa mondott nemrég, miszerint „legyünk a közelség egyháza”. Időt kell szánni az Úrral való találkozásra, elő kell segíteni az egymással való találkozást, hangsúlyozta. Olyan hely nyílt itt, amely találkozásokra ad alkalmat.

Szijártó László, a Veszprém-Főegyházmegyei Karitász igazgatója úgy vélte, a várban egy kicsit nehezen jutottak el hozzájuk az emberek, „nem voltak igazán képben”, ezért új helyet kerestek, és megtalálták a megfelelő a pontot. A Karitász nem mellékesen 800 településen van jelen az országban, közel 10 ezer önkéntessel, a főegyházmegyében több mint 40 helyen állnak szolgálatban, 500 önkéntessel.

Udvardy György veszprémi érsek kijelentette: a jelenléti pontnak az a feladata, azt hirdesse és valósítsa meg, hogy mindannyiunkban Jézus jelen van, aki vállalja a mi életünket. Hol úgy, hogy szenved velünk, hol úgy, hogy lehetőséget ad arra, hogy másokon segítsünk. Úgy fogalmazott, hogy a jelenléti pont egy folyamat első lépése, mert hiszik, hogy a város és a megye számára jelenvalóvá tudják tenni Krisztust.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában