Kutyával, felelősségteljesen

2021.10.08. 14:00

Állati jó napot tartottak Balatonalmádiban tanulságos előadásokkal

A felelős állattartás népszerűsítését, az állat- és környezetvédelmet tekinti fő feladatának az Olt-Alom Állat-, Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, Balatonalmádi önkormányzatával közösen, az állatok világnapja alkalmából szervezte meg az Állati jó napot a városban.

B. Virág Rita

20211003 Balatonalmádi focipálya. Állati jó nap kutyás felvonulás, kutyás bemutató stb Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az egykori futballpálya területét kutyák és gazdik, a kisállatokat kedvelő érdeklődők lepték el a minap: az Állati jó nap remek lehetőséget biztosított az állattartóknak a közösség épí­tésére, a közös problémák kivesézésére és megoldására, valamint minőségi idő eltöltésére.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője is részt vett az eseményen, s mint ahogy azt a megnyitón elmondta, kiemelt területként kezeli az állatvédelmet, kifejezetten fontosnak tartja a felelős állattartás népszerűsítését.

A szervezők számtalan programot kínáltak a kilátogatóknak. Érdekfeszítő előadást tartott Csányi Vilmos etológus professzor, aki többek között A kutyák szőrös gyerekei című könyvében leírt tapasztalatait osztotta meg a jelenlévőkkel.

Állatorvosi tanácsokkal szolgált Geiszt György. Ezenkívül volt még kutya-gazdi fotózás, csillámtetoválás, és hűtőmágnes-készítés a gyerekeknek, terápiás, őrző-védő, és engedelmességi kutyabemutató, megismerkedhettünk a Fehér Holló Vadmentő Alapítvány tevékenységével is. Az esemény végén pedig egy nagy közös csoportképet készítettek a kutyusokról és a gazdijukról.

Az esemény főszervezője, Földi Angéla lapunknak elmondta, az Olt-Alom egyesület munkája igen szerteágazó. A legfőbb céljuk, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartás fontosságára, ezért napi szinten végzik a macskák és kóbor kutyák ivartalanítását. Kiemelte, a szaporulatot igyekeznek megfékezni, ezért a régió több önkormányzatát segítve pályázatot nyújtottak be a Magyar falu program ivartalanítási projektjére.

Hamarosan elindítják a Sétálj a kutyáddal! egészségügyi programot is, de a Balatonalmádiban működő kutyabarát munkacsoporttal közösen még számos projekt megvalósításán dolgoznak. Így például minden olyan törekvést támogatnak, és a megvalósításán munkálkodnak, amely a kutyabarát település érdekeit szolgálja. Szeretnének kutyafuttatókat, elsőként a Lottó telep alatti nagyobb területen lé- vő futtatót szeretnék elkeríteni, ahol nemcsak futkározhatnak az ebek, hanem a kétzónás felosztásnak köszönhetően a nagyobb blökik elkülönülhetnek a kisebbektől, és agilitypályákon mozgatni, tanítani is lehet majd az állatokat.
Az egyesület képviselője hozzátette, hamarosan pályázni szeretnének kutyaürülék-tároló szemetesekre, és azok kihelyezésére is, hiszen a rendezett környezet és annak megtartása kardinális kérdés minden itt élő számára.
A rendezvény remek lehetőséget biztosított az állattartóknak a közösség építésére Fotó: Pesthy Márton/Napló

Terveik között szerepel még egy, a kutyák fürdetésére alkalmas terület kijelölése, természetesen a hatályos Balaton-törvény értelmében, valamint szeretnék megvalósítani az északi part első kutyás strandját is belátható időn belül. Ennek a finanszírozására is keresik a megoldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában