Újjáélesztik a hagyományt

2021.10.30. 11:30

A rendszeres piac 76 év után tér vissza Veszprém belvárosába

Ahogyan arról már beszámoltunk, az Óváros téren október 31-től kéthetente vasárnaponként termelők és kézművesek árulják majd portékáikat, ezzel egy régi hagyományt élesztenek újjá.

Marton Attila

A régi, nyüzsgő veszprémi piacot képeslapokon is megörökítették

Forrás: Archív

Az Óváros piacot a Veszprémi Programiroda Kft. szervezi a Veszprém–Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával.

– A mai Óváros tér valamikor a város főtere, forgalmas, piactéri forgatag helyszíne volt a török kortól kezdődően egészen a 20. század közepéig. A tér lüktető életét, mozgalmasságát a heti piac vásározóinak, kereskedőinek árukínálata, va­lamint a vendéglátóhelyek biztosították. Minden pénteken megjelentek Veszprémből és a környékbeli falvakból a jellegzetes kofák, akik zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, kenyeret és apró­jószágokat, például csirkét, tyúkot, kacsát, libát, tojást árultak – mondta lapunknak Márkusné Vörös Hajnalka, a VEB 2023 EKF programfejlesztési tanácsadója.

Mellettük a város mester­emberei is árulták portékáikat, többek között szűrszabók, takácsok, csizmadiák, vargák, kötelesek, valamint az esztergált ivóedényt, sótartót készítő csutorások. Sátrak alatt kínálták a sapkákat, kucsmákat, a csapók a felsőruhaként használt gubát. Bakonybélből hozták a faszerszámokat, favillát, gereblyét, sütőlapátokat és szerszámnyelet.

– Nagyvázsonyi bútorkészítő asztalosok kínálták az intarziás szobabútorokat, ládát, asztalt, széket, sarokpadot. Főleg a gyerekek kedvencei voltak az édességárusok, akik törökmézet, mézeskalácsot, márcot, az apáknak mézes bort árultak. Aki enni, inni akart, betérhetett a Sörházba vagy a Kispipa vendéglőbe, ahol négytagú női zenekar játszott – részletezte Márkusné Vörös Hajnalka. A messziről érkező vásárosok, de a helyiek is a piaci napokon intézték el bevásárlásaikat. A házak földszintjén boltok sorjáztak: Pósa Endre könyvkereskedése, Kelemen Imre elefánt cégérű fűszer- és csemegekereskedése vagy Bauer Károly hentes­üzlete. Az évszázados tradíció 1945-ben szakadt meg, amikor a tér közepére felállították az úgynevezett orosz hősi emlékművet, megszüntetve a tér piaci funkcióját.

A rendszeres piac tehát 76 év után tér vissza Veszprém történelmi belvárosába vasárnaptól.

A régi, nyüzsgő veszprémi piacot képeslapokon is megörökítették
Fotó: Archív

– Előbb a hazai borkészítésben, majd néhány évvel később a gasztronómiában is jelentős minőségi megújulás vette kezdetét az ezredfordulótól, aminek eredményeként átalakult az éttermi kínálat is. Ezt a folyamatot igyekszünk segíteni Veszprémben és térségében, ezért is támogatjuk az Óváros piacot – hangsúlyozta Tungli Péter, a VEB 2023 EKF borászati és gasztronómiai projektjeinek vezetője. Hozzátette, a termelői piacon a termelő és a fogyasztó közvetlenül találkozhat, továbbá reményeik szerint minél magasabb minőségű alapanyagokat kínálnak.

A piac lehetőséget ad a Veszprém és Balaton térségében működő vendéglátóknak is a bemutatkozásra, hiszen egyfajta vetésforgóban, hónapról hónapra más lesz a gazdájuk a piacra kitelepülő mozgó büféknek. Ami mindannyiukban közös, hogy minőségi vendéglátással várják a látogatókat. Az első alkalommal Martonosi Zsolt és csapata lesz a food truck pultja mögött. A kínálatban többek között retró zsemle mangalicapárizsival, lazacos bagel, mangalicavirsli tükörtojással, csülkös bableves és almás pite is szerepel.

Tungli Péter elmondta, a minőségi italkínálatról szintén a vendéglátó gondoskodik, kézműves sörök biztosan lesznek, és megjelennek a Balatoni Körhöz tartozó pincészetek borai is. Bár a térségben a piacok terén is verseny van, de az Óváros piac igyekszik ebben helytállni, legyen szó a termelők vagy a fogyasztók bevonzásáról. A projektvezető reményét fejezte ki, hogy a piac olyan jól beválik, hogy a későbbiekben hetente rendezhetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában