Rókák járnak a községben

2021.11.23. 14:00

Belterületi rókainvázió Szentgálon – Vadászoktól kértek segítséget az állatok befogásához

Az elmúlt időszakban több lakossági bejelentés is érkezett az önkormányzathoz,miszerint a lakóházak udvarán, kertekben, illetve a háztáji gazdaságokban róka jár.

Molnár Sándor

Olyanra is volt példa, hogy az udvaron összerakott tűzifa között, valamint a kaszálatlan, elhanyagolt ingatlanok területén telepedett meg rókacsalád. Az önkormányzat a helyi vadásztársaság segítségét kérte az ügyben, illetve beszereztek néhány élve fogó csapdát, amelyek segítségével már több ragadozót sikerült befogniuk.

 

Az elmúlt időszakban egy baromfiudvarnyi tyúk, 60 galamb, sőt még páva és kismacska is rókák áldozatává vált Szentgálon. Weisz Elvira polgármester elmondta, hogy tavasz óta áll fenn a probléma, és a helyiek tartanak is a rókáktól. Ugyanakkor az elhanyagolt területekre beköltözött ravaszdik kölykei kevésbé félnek az emberektől, és már nemcsak éjszaka láthatók, hanem nappal is megjelennek a faluban, még a főutcán is. Éppen ezért, a bejelentéseket követően az önkormányzat vezetése egyeztetett a helyi vadásztársaság elnökével, és megvizsgálták a vadászati törvény adta lehetőségeiket.

 

A rendelkezés szerint a lakott területen megjelenő vadat – így a rókát is – vadászatra jogosult foghatja be, speciá­lis, úgynevezett élve fogó csapdával, amelynek működését folyamatosan, legalább 24 óránként ellenőriznie kell. Sikeres befogás esetén pedig az észleléstől számított lehető legrövidebb időn belül el kell távolítani a vadat a csapdából.

Fotó: Molnár Sándor/Napló 

Weisz Elvira polgármester vásárolt egy, az állatok befogásához szükséges élve fogó csapdát az önkormányzat részére, és a területileg illetékes hivatásos vadászoknak átadta azt használatra. A vadászoktól megtudtam, hogy a rókák a könnyebb zsákmányszerzés reményében jönnek be a faluba, nem beszélve arról, hogy a sakálok is kiszorítják őket az élőhelyükről. A két hónapja használatban lévő csapdával korábban már két rókát fogtak. Kiderült az is, hogy a Szentgál Vadásztársaság területén november elejéig 82 rókát lőttek ki, természetesen lakott területen kívül.

 

A csapdát legutóbb egy Rákóczi utcai családi ház udvarán helyezték el, ahol kismacska esett már a ragadozó áldozatául. A csapda kihelyezésekor jelen voltam én is, és bár úgy tűnt, hogy egy ekkora faluban kicsi az esélye, hogy rövid időn belül sikerrel járjanak, két nap múlva reggel csörgött a telefonom, hogy róka van a csapdában. Így aztán autóba ültem újra, és elkísértem a vadászokat a ravaszdi elengedésére. Különleges élmény volt testközelből látni a körülbelül másfél éves rókát a ketrec fogságában. Ennél csak az volt furcsább, amikor a falutól távol, a természetes élőhelyén kinyílt az élve fogó ajtaja, és a ravaszdi nem akarta elhinni, hogy kiszabadulhat. Aztán rövid tétovázás után kirohant a ketrecből, és néhány pillanat múlva már csak a fekete fülei és lobogó lompos farka sejlett fel a növényzet takarásából.

 

A vadászok pedig elindultak, hogy egy újabb ingatlan udvarán helyezzék el a csapdát a faluban. A lakosságot egyébként arra kérik, hogy amennyiben ingatlanuk területén róka vagy egyéb vadfaj tűnik fel, értesítsék a területileg illetékes hivatásos vadászt. Továbbá felhívják a figyelmet arra is, hogy ne hanyagolják el az ingatlanok környezetének rendben tartását, különös tekintettel a település szélén található, erdőhöz, mezőhöz közeli helyeken. Jó hír a szentgáliaknak, hogy a református egyház is vásárol egy, illetve a helyi vadásztársaság is tervezi további két csapda beszerzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában