Hibrid és elektromos

2021.11.28. 14:00

Képzés automata, fokozatmentes váltójú járműveken

Lehet-e elektromos autón vagy hibrid meghajtásún vezetni tanulni? Ezzel kerestünk meg gépjárművezető-képzőket.

Juhász-Léhi István

A hibrid autókban automata sebességváltó van, így a szakértők szerint a figyelem sem oszlik meg annyira

Fotó: Juhász-Léhi István/Napló

Tárnai Balázséknál van lehetőség automata váltós autót vezetni, ám hangsúlyozták, hogy ezt akkor érdemes választani, ha a későbbiekben kizárólag automata autót tervezünk vezetni, ugyanis a B kategóriás jogosítvány csak erre lesz alkalmas. Nem árt tudni, hogy a jogosítvány „kibővíthető” manuális váltósra is, amihez viszont egy különbözeti vizsga szükséges. Veszprémi kollégája, Bajai László is ez utóbbit emelte ki, ugyanakkor automata váltós személygépkocsival ők is tudnak szolgálni a jelentkezőknek.

Hívtuk a legnagyobb múltú céget is ez ügyben, ahol egy kedves hangú hölgy vette fel a telefont, aki elmondta, elektromos és hibrid autójuk nincs, azonban automata váltóval szerelt verdán tanulhat a delikvens.

Megkerestünk egy fővárosi vállalkozást is, amelynél zöld rendszámos, elektromosan tölthető oktatóautón, egy Toyota Priuson van lehetőség gyakorolni és vizsgázni is. Elmondták, hogy szerintük a környezettudatos szemlélet alakításában az oktatásnak is nagy szerepe van, hiszen aki elektromos vagy hibrid autón tanul vezetni, és az oktatás során elsajátítja a gazdaságos üzemeltetést, az később valószínűleg ennek szellemében dönt majd, amikor autót vásárol. A náluk használt oktatóautó – ami plug-in – a rutinpályán 100 százalékban, míg a városban nagyrészt zéró emissziós elektromos meghajtással üzemel.

Az oktató felhívta a figyelmet arra is, hogy aki elektromos vagy hibrid autón tanul vezetni, annak figyelembe kell vennie azt is, hogy ezek az autók rendkívül csendesek, ezért balesetveszélyesebbek a gyalogosokra nézve. Ugyanakkor egy még érdekesebb dolgot is mondott: a fővárosban már van olyan cég, ahol a képzés eleve elektromos üzemű, automata váltós oktató járművön kezdődik, majd 4-8 levezetett óra után szimulátoron is tanulhat a jelentkező. Szerinte a képzés elején, közepén és végén hatékonyak a rövid szimulátoros tréningek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában