Nemzetközi konferenciát tartottak a Pannon Egyetemen

A GYÁRTÁS (MANUFACTURING) konferenciát immár 24. alkalommal szervezték meg, amely idén a Gépipari Tudományos Egyesület és a Pannon Egyetem közös szervezésében Veszprémben valósult meg. A konferencia megnyitóját október 29-én, pénteken délelőtt a Pannon Egyetem konferenciaközpontjában tartották meg.

Horváth Virág

20211029 Veszprém Pannon Egyetem. Konferencia megnyitó Köszöntő beszéd a Pannon Egyetem részéről - Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A nemzetközi konferencián hazánkból, valamint Közép-Európa országaiból várták a legújabb kutatási eredményeiket bemutatni kívánó oktatókat, kutatókat, PhD hallgatókat, ipari szakembereket.

A konferencia megnyitóján Takács János, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke elmondta, a konferencia szakmai előadásai a hagyományos anyagokon és technológiákon kívül több kitekintést tettek az Ipar 4.0 területéhez, a robotizáció legkülönbözőbb változataihoz, a tervezés és a gyártás digitalizációjához is. Hozzátette, ezek nemcsak a kutatók számára érdekesek, hiszen ezek a témakörök nagyon rövid időn belül be fognak kerülni a felsőoktatási tananyagokba is

- A gyártás szerepét, főként Magyarországon felesleges aláhúzni. A magyar kormány támogatja a gyártást és a hozzá tartozó logisztikát is, a covid első hulláma azonban megrázkódtatást okozott ezeken a területeken, ezáltal még nagyobb figyelmet kapott ez a szektor. Az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform készített is ebben a témában egy egyedülálló tanulmányt, a covid hatásáról ebben az iparágban – emelte ki köszöntőjében Monostori László, SZTAKI igazgatója, a konferencia elnöke, valamint az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform elnöke.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Navracsics Tibor, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében rávilágított, az egyetem az előnyére kívánja fordítani a felsőoktatás megújulását. – Magyarország nagyon jó hagyományokkal rendelkezik a gyártás területén, akár az innovációra gondolunk, akár a technológiai részekre. Éppen ezért ez a konferencia, amely a hazai állapotot, valamint a terület jövőbeli fejlődését mutatja be, nemcsak a tudományos közösség számára hasznos, de meggyőződésem, hogy az általános közvélemény számára is, de kiváltképp a Pannon Egyetem számára, amely ebben az irányban képzeli el a nemzetközi színtéren is a jövőbeli munkát.” – tette hozzá Navracsics Tibor.

A megnyitón átadták Gyurika István Gábor, a Pannon Egyetem Géptan Intézeti Tanszékének vezetőjének részére a Pattantyús Ábrahám Géza-díjat, melyet az oktatásban és a Gyártási Rendszerek Szakosztályban végzett munkájáért, a Gyártás rendezvénysorozat szervezéséért adományozott neki a Gépipari Tudományos Egyesület.

A konferencia tematikája lefedte a termékelőállítás teljes életciklusával kapcsolatos tervezési és gyártástervezési, az anyagtechnológiai és energetikai, a logisztikai és termelésmenedzsment, valamint az ipar 4.0 és digitális gyártástudományi területek kérdésköreit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában