közművesítés

2021.11.01. 11:30

Szennyvízcsatorna-hálózat épül Németbányán

A lakosság több évtizedes vágya teljesül két éven belül az állami támogatottságú, 315 millió forint összköltségű szennyvízelvezetési és- kezelési beruházással.

Laskovics Márió

Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő jelentette be a régóta várt fejlesztést

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az önkormányzat közel 284 millió forintot nyert el a Vidékfejlesztési Program Egyedi szennyvízkezelés-pályázatán (VP6-7.2.1.2-16) a teljes közigazgatási területet érintő, összesen öt kilométer hosszú szennyvízcsatorna-hálózat, valamint egy településen kívüli szennyvíztisztító berendezés kiépítésére. A tavasszal kezdődő és 2023 augusztusáig lezáruló beruházás 90 százalékos támogatottságú, tájékoztatta a Naplót Marcsik Zoltánné Király Ágnes, a Magas-Bakony területén, a Bitva-patak völgyében fekvő, 120 állandó lakosú falu polgármestere és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő szerdán a faluházban.

– Ez év végén készítjük elő és tavasszal írjuk ki a közbeszerzést, a tervek szerint a kivitelezés 90 százaléka már 2022-ben megvalósul. A fejlesztés révén kiépített berendezéseket az előírásoknak megfelelően a területileg illetékes Bakonykarszt Zrt. fogja üzemeltetni. Régi vágyunk teljesül majd ezzel a legkörnyezetbarátabb technikával, óriási minőségi előrelépés lesz az életünkben. Eddig a szennyvíz kezelését ugyanis nagy költségű szippantó autókkal voltunk kénytelen megoldani. Közel húsz éve, több polgármesteren keresztül vártunk ezen lehetőség megvalósulására. A lakosság egy emberként örül és igyekszik segíteni az önkormányzat munkáját – mondta el a faluvezető, hozzátéve, a közmű-fejlesztéssel még csábítóbbá válik a település új lakosok számára. A jelenlegi ingatlanok száma 80, ami a beadott 109 igény alapján két éven belül jelentősen emelkedni fog. Három-négy telek vár eladásra, a többit már értékesítették. Örülnek, hogy kisgyermekes családok is érkeznek, ami a község fennmaradását szolgálja.

Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő jelentette be a régóta várt fejlesztést Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő felidézte, az önkormányzat korábban már nyújtott be másik, nyertes pályázatot, azonban azt a műszaki megoldást a lakosság végül visszamondta, mivel az ingatlanokra egyedi tisztítóberendezéseket helyeztek volna el. Ezek fenntartását az önkormányzat öt évig vállalta volna, de onnantól maguknak kellett volna gondoskodni az esetleges műszaki hibaelhárításról, karbantartási munkákról.

– Németbánya érzékeny (É1 kategóriás) vízbázisú, ami azt jelenti, hogy nyílt karszton fekszik. Elvileg zárt rendszerű tárolók vannak, de sajnos vannak trükkös műszaki megoldást választó ingatlantulajdonosok – fűzte hozzá a képviselő, megjegyezve, a természeti értékek védelmében határt kell szabni az idősödő települések beköltözésében, nehogy úgy járjanak, mint a Balaton és a Velencei-tó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában