Az első szó a köszöneté

2021.11.26. 17:31

Több mint 1,2 milliárd forintból újult meg a balatonfűzfői iskola

A Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hivatalos átadóját pénteken tartották.

B. Virág Rita

Szauer István, Kontrát Károly és Péterffy Balázs az átadáson, jobbra Dudás Zsolt

Forrás: Penovác Károly/Napló

Az ünnepségen Dudás Zsolt, az intézmény vezetője felidézte, amikor 2017-ben kiderült, hogy a pályázatuk nyert, először azon aggódtak, milyen lesz az iskola, aztán azon, miként lehet a terveket megvalósítani. Úgy fogalmazott, az első szó a köszöneté, a második pedig a büszkeségé, hiszen a térségben is egyedülálló fejlesztést tudtak megvalósítani és az idejáró gyerekek a minőségi, értékközvetítői oktatáson túl minden szempontból ideális körülmények között tanulhatnak.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Az intézményfejlesztésre az Európai Uniótól több mint 485 millió forintot nyert el a tankerület, majd a magyar kormány további 563 millió többletforrást biztosított a munkálatokra. Ezek után további 119 millió forinttal segítette a kormány a projektet. A beruházásban az iskolához hozzáépítettek egy nyolctantermes szárnyat. Itt szintenként kialakítottak négy-négy hangszigetelt zenetermet, illetve fejlesztőszobát. A régi tornaterem elbontásával egy új, nyolc méter belmagasságú korszerű tornaterem épült, orvosi szobával, és egyéb kiszolgáló helyiségekkel. Az épület energiahatékonyságát növeli az új hőszigetelési rendszer, kicserélték a nyílászárókat, és a lehető legmodernebb gépészeti egységekkel szerelték fel, megújult a konyha is. Természetesen akadálymentesítették az intézményt, a szintek között korlátliftek segítik a közlekedést.

 

Szauer Istán, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatójától megtudtuk, a felújítási munkálatok alatt a gyerekeket három helyszínen elosztva tanították, amely nemcsak a diákoknak és a tanároknak, hanem a szülőknek is nagy terhet jelentett. Most, amikor végre birtokba vehették a nebulók az intézetet, felfokozott állapotba kerültek és ez az egészségükre is jótékony hatással volt, hiszen szinte egy osztályban sincs hiányzó.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Péterffy Balázs, a Klebersberg Központ szakmai elnökhelyettese úgy fogalmazott, a megújult iskola átadása a jövő ígéretét is magában hordozza. Elmondta, az elmúlt esztendőkben a tankerületi fenntartású intézmények közül több száz újult meg, korszerűsödött, és további iskolák újjáépítését tervezik, amelyek így megfelelnek majd a XXI. század vélt igényeinek.

 

Szanyi Szilvia, Balatonfűzfő polgármestere felidézte az első lépéseket, a költözést, amely során összefogott a város, segítettek a képviselők, a Fűzfői Atlétikai Klub, a művelődési ház, a szülők és mindenki, aki csak tudott. Hozzátette, bár akadtak nehézségek, végig azt keresték, hogyan tudnak előbbre jutni. A munkálatok lezárultak, s most látni, mekkora zöldterülete maradt az iskolának, ezért a képviselőtestülettel azon dolgoznak, hogy ezt meg tudják növelni.

Forrás: Penovác Károly/Napló

Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője, aki óriási munkát végzett a háttérben a megvalósításért, beszédében emlékeztetett, a projekt megvalósítása közben akadtak nehéz, küzdelmes pillanatok, azonban az együttműködés, az összefogás példaértékű volt.

 

- Két nappal advent előtt azt mondhatjuk, ez a beruházás méltó ajándék Fűzfő minden lakójának. Igazi sikertörténet. A gyerekekkel ünnepelni jobb lett volna, azonban a járvány most ezt nem tette lehetővé - hangsúlyozta, hozzátéve, bölcs döntés volt végül szűk körben megtartani az átadót.

 

A nemzeti színű szalag átvágása előtt Laposa Norbert atya, a katolikus, míg Kovács Attila tisztelendő, a református egyház képviseletében áldotta meg az újjászületett intézményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában