Felemás esztendőt zárnak

2021.12.28. 07:00

A nehézségek ellenére is folyamatosan fejlődik Ajka

A koronavírus-járvány alakulása határozta meg nagymértékben a 2021-es évet. A város gazdasági szereplőinek az idei esztendőre vonatkozó tervei már elérték a pandémia előtti utolsó év (2019) teljesítését. Az évkezdés jól sikerült, viszont a 2021-es esztendő második fele már újabb visszaesést mutatott – értékelte röviden az esztendőt Schwartz Béla polgármester.

Molnár Sándor

Schwartz Béla ajkai polgármester

Forrás: Archív

A városvezető összegzését a legnagyobb gazdasági társaságok adatai is alátámasztják. A városban a foglalkoztatottak aránya hasonlóan alakult, mint 2020-ban. Ajka Város Önkormányzatának költségvetése közel kétmilliárd forinttal csökkent 2021-ben. Ebből a kormány általi megszorítások 780 millió forintot tettek ki. 


Ami a koronavírus-világjárvány elleni védekezést illeti, folytatták a 2020-ban elrendelteket. Ennek meglett az eredménye, hiszen csökkent a halálozások száma Ajkán. Az intézmények szigorú működésének és az ott folyó járványmegelőzésnek köszönhetően jelentősen javult a helyzet. A városban történő kötelező teszteléshez rendszeresen biztosították a feltételeket, illetve a helyiséget. Ez év decemberétől az önkormányzat lehetővé tette a díjmentes önkéntes tesztelést is, amelyen eddig mintegy 500 ajkai vett részt, akiknek 3,1 százaléka, azaz 11-en lettek pozitívak. 


Schwartz Béla az ajkai kórház kapcsán a Naplónak nyilatkozva megjegyezte, hogy a Magyar Imre Kórházat járványkórházzá minősítették, aminek következtében – év közben kétszer is – a szakrendeléseket és bizonyos fekvőbeteg-ellátásokat is korlátoztak. Az év első felében a sebészeti és rehabilitációs szakrendeléseket Pápára, a traumatológiai szakrendeléseket Veszprémbe irányították. 
Decemberben a covidos ágyak számát 86-ról 136-ra bővítették, aminek következményeként, ideiglenesen ugyan, de megszűnt a traumatológiai és neurológiai ellátás Ajkán. 


– A város lakosságának életkörülményei sajnos rosszabbak lettek, mint 2020-ban. Ennek részbeni ellensúlyozására 2021-ben 56 családot részesítettünk rendkívüli lakhatási támogatásban, mintegy 11 millió forint értékben. 400 rászoruló gyereknek, illetve szülőnek adtunk karácsonyi ajándékot – tette hozzá a polgármester, aki szerint az önkormányzat életében a 2021-es esztendő egy megalapozó év volt. Új lakásépítési területük közül a legjelentősebb az úgynevezett Hegyhát lakótelep, ahol 120 lakás építésére nyílik lehe­tőség. 


Folytatták a több cikluson átívelő lakóházjavítási programot. A város telepszerű, többszintes lakásaiból (7200 ilyen van) több mint hatezer újult meg 2020-ig. 2021-ben 800 lakás felújítása valósult meg a város önkormányzatának 50 százalékos támogatottsága mellett. Elkészült „Ajka új város” szerkezeti és szabályozási terve. A következő években itt folytatják majd a telepszerű, többszintes lakásépítést. 


A Táncsics utca és környékének útépítésére több mint 200 millió forintot fordított az önkormányzat. 


Váratlan kihívásként jelentkezett a városligeti tó kotrásából adódó feladat. A tavat olyan mértékben ellepte a hínár, hogy másként nem lehetett a helyzetet megoldani, mint a tó vizének leeresztésével és az iszap kotrásával. Ez a nem tervezett feladat a járulékos munkákkal együtt több mint 100 millió forintjába került az önkormányzatnak. A tó környékének rendezése a következő években is folytatódik. 


Schwartz Béla a fejlesztések kapcsán lapunknak nyilatkozva elmondta még, hogy elkészült a városközpont két nagy parkolójának felújítása, a városháza és a hotel előtt. Kibővítették a bölcsődét, amely így 28 férőhellyel bővült. 


Átadták az Okosházat is, ahol a Pannon Egyetem ajkai telephelye működik majd a veszprémi felsőoktatási intézménnyel kötött straté­giai megállapodás keretében. A Kaszinó épületének még fel nem újított részén folytatódik az építkezés, ahol az üzletek, a külső homlokzat, valamint a körülötte elterülő tér is átépül majd. 


– A sport területén nagyarányú változások történtek. Szeptemberben átadtuk a Jégcsarnokot, ahol mintegy 150 gyermek űzi a jégkorongot és szépszámú közönség hódol a korcsolyázás szenvedélyének. Felépült a városi kosárlabdacsarnok, amelynek az üzembe helyezése a napokban lesz esedékes. Átépült a városi stadion centerpályája és a nagy lelátó egysége, vala- mint fontos berendezéseket (mobil lelátó, két elektronikus eredményjelző stb.) helyeztek itt el. 


Ugyanitt a közönség parkolási igényének kielégítésére 242 új parkolóhelyet hoztunk létre – zárta évértékelőjét Ajka város polgármestere. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában